Satellitbild på del av staden Khan Yunis den 3 december.
Satellitbild på del av staden Khan Yunis den 3 december. - Foto: Maxar technologies via AP/TT

FN-organ: Femtedel av Gaza demolerat

Närmare än femtedel av Gaza har förstörts under Israels krig mot terrorstämplade Hamas. Egypten meddelar att nödtransporter når fram till Gaza genom återöppnade gränskontroller.


FN:s satellitanalysorgan Unosat beräknar att 18 procent av Gazas infrastruktur är utslaget och raserat sedan kriget mellan Hamas och Israel bröt ut den 7 oktober, då Hamas angrep Israel.

Beräkningarna har gjorts på satellitbilder som togs den 26 november på Gazaremsan. Den beräknade förstörelsen var markant större än vid en tidigare satellitfotografering den 7 november, enligt Unosat.

Världshälsoorganisationen WHO varnade på tisdagen att mindre än en tredjedel av Gazas sjukhus har igång verksamhet, rapporterar BBC.

Gränskontroll öppnad

Uppgifterna kommer samtidigt som Egypten signalerar att nödtransporter når fram till Gaza genom gränskontroller som åter öppnats. En kolonn med 80 lastbilar kunde passera gränskontrollen Kerem Shalom för att inspekteras, uppger människorättsorganisationer i Egypten.

Ytterligare 100 lastbilar färdades genom gränskontrollen Nitzana, som tidigare har kontrollerat alla internationella hjälpsändningar som transporterats från gränsövergången Rafah till Gaza.

Israel godkände att Kerem Shalom åter skulle öppnas på tisdagen. Gränsstationen stod för omkring 60 procent av importen till Gaza före den 7 oktober. Israels regering meddelade samtidigt att inga ytterligare gränsstationer skulle öppnas på den israeliska sidan till Gaza.

FN-organet Unrwas chef Philippe Lazzarini sade på plats att Gaza liknar "helvetet på jorden", skriver AFP.

Låst läge

Det politiska läget för en långsiktig lösning med förslag om en tvåstatslösning mellan Israel och palestinier är fortsatt låst enligt USA:s president Joe Biden.

Han sade på tisdagen att han försökt förmå Benjamin Netanyahu att ändra hållning i frågan om en tvåstatslösning, eftersom premiärministern inte vill se en sådan.

— Det här är den mest konservativa regeringen i Israels historia, sade Biden under ett kampanjmöte och lade till att regeringen inte vill ha den lösning som USA gärna ser, att Israel och Palestina blir två separata stater.

Israels premiärminister Netanyahu markerade också åsiktsskillnaden.

— Ja, vi är inte överens om "dagen efter Hamas" och jag hoppas att vi kan enas (i denna fråga), sade Netanyahu enligt BBC.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!