Palestinier letar efter överlevande.
Palestinier letar efter överlevande. - Foto: Hatem Ali/TT

Sverige röstade för vapenvila i Gaza

FN:s generalförsamling har med överväldigande majoritet röstat för en ickebindande resolution om omedelbar vapenvila i kriget i Gaza mellan Israel och Hamas.
Sverige hör till länderna som röstade ja till resolutionen, som inte nämner Hamas.


"Sverige stödjer resolutionen eftersom den uppmanar till omedelbar humanitär vapenvila, understryker alla parters ansvar att skydda civila och möjliggöra att humanitär hjälp når Gaza", skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i ett mejl till TT.

Resolutionen antogs med röstsiffrorna 153–10. 23 länder lade ned sina röster.

Tidigare i veckan lade USA in sitt veto och röstade mot en omedelbar humanitär vapenvila i FN:s säkerhetsråd.

USA tillhör de länder som skarpt kritiserat även tisdagens resolution, som inte med ett ord nämner terrorstämplade Hamas.

Inget om Hamas

USA:s Linda Thomas-Greenfield uppmanade inför tisdagens omröstning alla länder att även rösta för två tillägg, där Hamas "avskyvärda terrorattacker" fördöms och att alla i gisslan gruppen håller omedelbart ska släppas.

Inget av de tilläggen röstades igenom. USA och Israel tillhör de tio länder som sedan röstade nej till själva resolutionen.

I den senaste omröstningen i slutet av oktober, när generalförsamlingen antog en resolution om omedelbart humanitärt eldupphör i Gaza, valde Sverige att lägga ned sin röst – en hållning man nu ändrat. Tillsammans med resten av Norden och en betydande majoritet av EU-länderna röstade Sverige ja.

Står upp för folkrätten

"Sverige stödjer fortsatt Israels rätt att försvara sig mot Hamas. Det är av vikt att omvärlden fortsätter att kräva att gisslan friges omedelbart, något som Sverige tydligt gör", skriver Billström, och fortsätter:

"Sverige står upp för folkrätten och den internationella humanitära rätten. Det är oerhört viktigt nu att världssamfundet tar sitt ansvar för att skydda civila och möjliggöra att humanitär hjälp når civila".

Med 153 röster för visar FN:s generalförsamling enligt utrikesministern "tydligt att man axlar det ansvaret, när FN:s säkerhetsråd är oförmöget att agera".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!