Ukraina säger sig ha skjutit ned tre ryska strids- och bombplan av typen Su-34 i fredags. Arkivbild.
Ukraina säger sig ha skjutit ned tre ryska strids- och bombplan av typen Su-34 i fredags. Arkivbild. - Foto: Vitaliy Timkiv/AP/TT

Ukraina: Gillrade fälla – sköt ned tre bombplan

Ukrainas flygvapen uppger att man skjutit ned tre ryska bombplan av typen SU-34 i södra Ukraina i fredags. En talesperson uppger att luftvärnet gillrat en fälla. Snart kan också Ukrainas första F-16-plan från Nederländerna vara på plats.


— En viktig dag. Jag är tacksam för våra soldater som förstörde tre ryska Suchoj-plan samtidigt, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal.

Han tillägger att det är luftvärnsrobotbrigaden i Odessa som stått för bedriften.

— Må alla ryska piloter vara medvetna om vårt svar till alla ryska mördare – ingen kommer att gå ostraffad, säger han.

Stora förluster

Kreml har inte kommenterat saken, men ryska krigsbloggare skriver om förluster och att de sannolikt kan förklaras med att Ukraina skjutit ned planen med amerikanska luftvärnssystemet Patriot.

Om uppgifterna, som inte bekräftats av oberoende källor, stämmer, rör det sig om en av de största förlusterna under en enskild dag för det ryska flygvapnet sedan den storskaliga invasionen inleddes. Ryska bombflyg har intensivt attackerat det brohuvud som ukrainska styrkor lyckades säkra på östra sidan av Dnepr tidigare under hösten.

Enligt talespersonen Oleksiy Danilov har Ukraina planerat någon slags bakhåll mot flygplanen.

— Nu kan vi avslöja en liten hemlighet; jakten på dem har varat länge, säger han till ukrainsk radio, enligt statliga nyhetsbyrån Ukrinform.

F-16 närmar sig

Ukraina kan snart få sina första av 18 utlovade F-16-plan från Nederländerna. Nederländernas försvarsminister Kajsa Ollongren har skickat ett brev till landets parlament där planerna på en donation av de moderna stridsflygplanen presenteras.

Med F-16 kan Ukraina bättre försvara sig själv mot ryska attacker, påpekar Ollongren i ett uttalande, enligt det nederländska försvarsdepartementet. Alla plan ska inspekteras och möjligtvis modifieras, innan de skickas.

Zelenskyj säger att han pratat med premiärminister Mark Rutte under fredagen.

— Nu håller vi på att implementera den tekniska delen – den faktiska leveransen av F-16-plan, säger presidenten.

Ryska dyrköpta framgångar

Ryssland har den senaste tiden haft smärre framgångar och tagit mark i närheten av Avdijivka, Kupiansk, Bachmut och Marinka, vilket beskrivs som ett bevis på att Ryssland nu har initiativet på en stor del av slagfältet, rapporterar The New York Times.

— För närvarande är situationen vid frontlinjen svår och försämras gradvis. Utan amerikansk ammunition så börjar vi förlora territorium som vi stred hårt för i somras, säger Yehor Tjernev, biträdande ordförande i ukrainska parlamentets försvarsutskott, till tidningen.

Även om Ryssland avancerar så sker det till ett högt pris. En talesperson för ukrainska armén påstår för tidningen att Ryssland förlorat 25 000 soldater de senaste två månaderna, främst kring Avdijivka.

Ukrainska soldater vid skyttegravar i en bild från februari.

Råttor i skyttegravarna

Om inte vinterkyla, tristess och granateld vore nog uppger det brittiska försvarsdepartementet att soldaterna i skyttegravarna antagligen drabbats av möss och råttor.

"Årets milda höst, tillsammans med goda mattillgångar från fält som lämnats i träda till följd av striderna, har troligtvis bidragit till en ökning av gnagarpopulationen. När det blir kallare har djuren antagligen sökt skydd i fordon och försvarsställningar. Gnagare innebär ytterligare press på frontsoldaternas moral", skriver departementet.

De kan dessutom gnaga sönder kablar, och det förekommer obekräftade uppgifter om sjukdomsutbrott på den ryska sidan, enligt britterna.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!