En 81-årig man, som försökte ta sitt eget liv och ge dödshjälp åt sin sjuka fru, ställs inför rätta för dråp. Arkivbild.
En 81-årig man, som försökte ta sitt eget liv och ge dödshjälp åt sin sjuka fru, ställs inför rätta för dråp. Arkivbild. - Foto: John Alexander Sahlin/TT

Man i trolig självmordspakt anklagas för dråp

En 81-årig man kunde inte närvara vid en rättegång i Danmark där han anklagades för att ha dräpt sin fru. Mannen var själv medvetslös vid förhandlingen, sedan han försökt att ta sitt eget liv i ett fall som rör rätten till dödshjälp vid sjukdom.


Kvinnan hittades död på ett vårdboende i Frederiksberg på onsdagsmorgonen. Hon hade då enligt polisen fått en dödlig dos av metadon eller liknande preparat. Kvinnan, som lidit av parkinson i 26 år, ville enligt maken dö om sjukdomen gjorde så att hennes liv inte var värt att leva.

Vid hennes sida låg ett av maken författat avskedsbrev. Själv hittades han i sin bostad i närheten, också förgiftad och medvetslös.

Den dråpmisstänkte 81-årige mannen har skrivit en krönika om omständigheterna i tidningen Politiken som publicerades i september. Då hävdade han att de båda ville begå självmord tillsammans om hennes sjukdom förstörde hennes liv.

Men domaren i fallet hänvisade till den danska brottsbalkens paragraf 239 som berör barmhärtighetsdråp. Enligt domaren finns inget som tyder på att kvinnan vid tillfället gett sitt samtycke, eller varit i stånd att ge samtycke till beslutet.

En dotter till paret har tidigare sagt till danska TV2 att hon var övertygad om att det var hennes mammas önskan om att få dö om sjukdomen lamslog hennes liv.

En rättegångsförhandling är planerad till fredagen, då den 81-årige mannen ska ges möjlighet att förklara omständigheterna, och efter det kommer domaren att ta ställning till om den misstänkte ska frihetsberövas.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!