Rebellgrupper i Mynamar har intagit den viktiga gränsstaden Laukkai.
Rebellgrupper i Mynamar har intagit den viktiga gränsstaden Laukkai. - Foto: Kyaw Ko Lin via AP/TT

Rebeller i Myanmar intar viktig gränsstad

En allians av rebellgrupper har tagit kontroll över den myanmariska staden Laukkai vid gränsen till Kina. Uppgifterna bekräftas av landets militärjunta.


Alliansen, som består av rebellgrupper från flera av landets minoritetsgrupper, meddelar i ett uttalande att militärjuntans högkvarter i staden kapitulerat.

I ett uttalande publicerat sent på fredagen står det att hela regionen Kokang har blivit ett "område fritt från militärrådet". Enligt uppgifterna ska 2 389 militärer och deras familjemedlemmar ha kapitulerat och förts till säkerhet.

Övertagandet, som beskrivs som det största i en rad nederlag för militärstyret, inträffade enligt båda parter sent på torsdagen.

Foton och videoklipp i sociala medier ska visa beslagtagna vapen och hur soldaterna och deras familjer transporteras i olika fordon.

Sedan i oktober har hårda strider rasat mellan den militärjunta som styr Myanmar och den väpnade alliansen. Laukkai är den senaste staden att falla under rebellerna som nu kontrollerar flera gränsområden i nordost, vilket hotar den för militärjuntan viktiga handeln med Kina.

Kina sade sig tidigare i december ha medlat fram ett tillfälligt eldupphör, men striderna har fortsatt. I slutet av december uppmanade Peking kinesiska medborgare att lämna den konflikthärjade gränsregionen.

Militären i Myanmar tog makten i en kupp i februari 2021.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!