Anhängare till Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah lyssnar på hans tal via länk tidigare i veckan.
Anhängare till Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah lyssnar på hans tal via länk tidigare i veckan. - Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Hizbollah: Robotar mot israelisk militärbas

Hizbollah har skjutit över 60 robotar mot en israelisk militärbas, uppger den libanesiska islamiströrelsen i ett uttalande.


Attacken beskrivs som ett svar på att den palestinska islamiströrelsens Hamas näst högste ledare Saleh al-Aruri dödades i ett drönaranfall i Libanons huvudstad Beirut tidigare i veckan.

“Som en del av det inledande svaret för brottet att mörda den store ledaren Saleh al-Aruri riktade det islamiska motståndet (Hizbollah) en attack mot flygledningsbasen Meron med 62 robotar av olika typer”, skriver Hizbollah.

Israels militär uppger att man identifierat omkring 40 robotattacker från libanesiskt territorium under lördagsmorgonen. Israeliska styrkor säger sig också ha slagit till mot en grupp som var ansvarig för delar av beskjutningen. Flyglarm ljöd över flera städer i norra Israel och senare också över de av Israel ockuperade Golanhöjderna.

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah har under veckan varnat för en eskalering av konflikten i Mellanöstern och för ett svar efter attacken mot Hamasledaren. I ett utspel på fredagen under det pågående kriget mellan Israel och Hamas sade Nasrallah att "svaret kommer ofrånkomligen" med hänvisning till attacken mot Hamasledaren Saleh al-Aruri.

Sedan kriget i Gaza startade den 7 oktober har 175 personer dödats i våldsamheter vid gränsen mellan Libanon och Israel, varav 129 var stridande för Hizbollah. Över 20 civila har dödats, inklusive tre journalister, enligt AFP:s sammanställning.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!