Ödeläggelse efter en israelisk attack mot ett bostadshus i Deir al-Balah, Gazaremsan, den 14 januari.
Ödeläggelse efter en israelisk attack mot ett bostadshus i Deir al-Balah, Gazaremsan, den 14 januari. - Foto: Adel Hana/AP/TT

Hamas släpper video – påstås visa gisslan

Hamas har släppt en inspelning med vad man påstår är tre israeliska gisslan, vid liv. Många andra har dödats under Israels bombningar, hävdar den terrorstämplade gruppen.


En talesperson för Hamas väpnade gren säger att ödet för många av de israeler som togs som gisslan den 7 oktober har blivit "okänt under de senaste veckorna".

— Många av dem har med största sannolikhet dödats till följd av det israeliska bombardemanget, säger talespersonen Abu Obeida i ett tv-sänt tal.

Vidare säger han att de med största sannolikhet dödats nyligen.

— Resten är i stor fara varje timme och fiendens ledning och armé bär det fulla ansvaret.

Hamas släppte på söndagen också en inspelning som man hävdar föreställer tre gisslan. På inspelningen ses en kvinna och två män som verkar tala hebreiska och uppmanar israeliska myndigheter att agera så att de kan få återvända hem.

Det framgår inte när inspelningen gjorts. Enligt israeliska medier har Hamas tidigare släppt liknande filmer, vilket Israel kallat för psykologisk krigföring.

Kamp för gisslan

Samtidigt fortsätter israeliska civila kampanjen för att få tillbaka gisslan. I Tel Aviv protesterar hundratals israeler för att uppmärksamma att de som ännu hålls av terrorstämplade Hamas ska återfå friheten.

— Hundra dagar och de är fortfarande övergivna där, hundra dagar och det finns inga tecken på att de kommer tillbaka, säger Amit Zach, som anslutit sig till den demonstrerande folkmassan i Tel Aviv på söndagen.

Israeliska politiker har ständigt upprepat att ett av landets främsta krigsmål är att få hem gisslan, vid sidan av att förgöra Hamas. Men många av de som samlats i Tel Aviv är inte imponerade.

— Jag tror inte att vi föreställde oss en situation där vi skulle vara här på den hundrade dagen, säger Gili Dvash Yeshurun.

"Omkring 9 000 dödade"

Israels militär hävdar att "omkring 9 000" Hamasmilismän och andra palestinska stridande har dödats i landets militära operation i Gazaremsan, skriver bland annat Times of Israel. Militären har inte gått ut med någon siffra för civila dödsoffer.

Enligt hälsomyndigheter på Gaza, som kontrolleras av Hamas, har sammanlagt 23 700 personer – stridande och civila – dödats i kriget, som förstört stora delar av Gazaremsans infrastruktur.

Omkring 1 100 israeler dödades i Hamas terrorangrepp den 7 oktober.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!