Rysslands president Vladimir Putin i en två timmar lång intervju med den amerikanske högerradikale journalisten Tucker Carlson.
Rysslands president Vladimir Putin i en två timmar lång intervju med den amerikanske högerradikale journalisten Tucker Carlson. - Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin, Pool Photo via AP

"En framgång för det ryska synsättet"

Tucker Carlsons intervju med Vladimir Putin spelar den ryska regimen i händerna. Det är en framgång för den ryska berättelsen om Ukrainakriget, säger Mattias Svahn, forskare vid FOI.


Analytikerna är överens om att intervjun med den ryske presidenten Vladimir Putin inte innehöll några nyheter.

— Själva händelsen i sig är av mer intresse än vad som sades, säger Mattias Svahn, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

De sammanlagt två timmarna kom att bli mer propaganda än intervju.

— Rysk desinformation arbetar traditionellt med att slå sönder sanningen. Det är vad som sker nu, säger Svahn.

Ukrainastöd kan påverkas

Svahn konstaterar att Väst länge lyckades isolera det ryska narrativet om Ukrainakriget. Nu sprids Kremls budskap på det här sättet i stället.

— Narrativet att Ukrainakriget är ett oprovocerat angreppskrig, vilket det ju är, kommer att blandas upp med ett narrativ om att det finns förhandlingsvilja och att allt Ukraina behöver göra är att ge med sig, Ryssland är inte så farligt, det är västsidan som är oresonlig, etcetera.

Intervjun sker samtidigt som president Joe Biden försöker baxa igenom ett nytt stödpaket till Ukraina.

— De i amerikanska kongressen som vill stoppa stödet får nu en framgång och det blir svårare att gå med på det efter att detta kommit, säger Svahn.

Kan intervjun påverka kriget?

— Kanske indirekt genom att den påverkar möjligheterna att få igenom ett fortsatt amerikanskt stöd till Ukraina.

"Då vinner Ryssland"

I intervjun säger Putin att kriget skulle vara över på några veckor om väst slutar skicka vapen till Ukraina.

— Det är ganska talande i sig. Om västs vapenstöd upphör tar kriget slut, för då vinner Ryssland, säger Svahn.

Det tidigare Fox News-ankaret Tucker Carlson släppte intervjun med Putin vid midnatt svensk tid. Intervjun är den första den ryske presidenten gjort med en västerländsk journalist sedan den storskaliga invasionen 2022.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!