Dödliga protester vid skolrivning

Utegångsförbud råder och internet har stängs ner. Minst fem personer har mist livet och över 100 skadats i bråk om förstörelsen av en religiös skola i norra Indien.


Myndigheterna i delstaten Uttarakhand har rivit byggnaden, en muslimsk koranskola (madrassa), med hänvisning till uppgifter om att den uppförts utan tillstånd. Muslimska demonstranter rapporteras ha kastat sten mot polis på plats, vilket fick dem att svara med tårgas.

Inte mindre än 4 000 poliser skickades till området och fem personer dödades i sammandrabbningar, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP. Polis på plats fick order att skjuta upprorsmakare, enligt lokala tjänstemän.

I samband med att tumultet bröt ut under torsdagen stängde myndigheter ned internet och införde utegångsförbud. Exakt hur många som skadats är oklart, AFP skriver dussintals och AP rapporterar över 150.

Indien styrs av den hindunationalistiska premiärministern Narendra Modi, vars styre kritiserats för att öka motsättningarna mellan muslimer och hinduer i det folkrika landet.

Modi invigde nyligen ett jättelikt hinduistiskt tempel i staden Ayodhya som uppförts på resterna av en moské från 1500-talet. 1992 förstördes moskén av nära en miljon hinduiska aktivister, vilket utlöste omfattande upplopp med religiösa förtecken där 2 000 människor dödades.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!