Elly Reinolds från Operation Aid ger en ukrainsk kvinna en kram. Människorna i Ukraina känner sig övergivna och uppgivna, säger hon.
Elly Reinolds från Operation Aid ger en ukrainsk kvinna en kram. Människorna i Ukraina känner sig övergivna och uppgivna, säger hon. - Foto: Adrian van den Broeck/OperationAid/TT

Larmet från Ukraina: "Känner sig övergivna"

När drönarna slår ner blir nöden i Ukraina tydlig. Det utarmade luftvärnet klarar inte att skjuta ner lika många som tidigare. Och för de som drabbas på marken finns ingen hjälp att få. Människor känner sig övergivna, säger svenska läkaren Elly Reinolds, som är på plats i Mykolajiv i södra Ukraina.


Elly Reinolds, verksamhetsansvarig för hjälporganisationen Operation Aid, kom till Ukraina i mars 2022 och har sett stödet krympa och vilka effekter det får.

— Det är som en dystopi med zombieliknande individer som haft det så illa så länge. De känner att de får lida i ensamhet.

Hon talar i telefon med TT från Mykolajiv, där ett drönarregn under natten träffat ett 20-tal bostadshus. Enligt uppgifter Operation Aid fått från ukrainska källor finns det inte längre resurser att skjuta ner drönare som tidigare.

— De träffar inte lika många. Innan var det kanske fem av sju, nu är det en av sju. Det är ett direkt resultat av att intresset svalnat och det såg vi i praktiken i natt.

Bostadshus i Mykolajiv efter en drönarattack.

"Inget skyddsnät"

Hon har sett andra hjälporganisationer ge upp en efter en när pengarna och orken sinar. Det är de boende själva som plockar upp skärvor, försöker ställa i ordning, ringer någon som kan komma och sätta plast över hålet där fönsterrutan suttit.

— Människorna som drabbas har inget skyddsnät alls. Myndigheterna är antingen för lamslagna för att göra något eller så finns inte resurserna.

Det gör också att all hjälp, om än aldrig så liten, gör stor skillnad. Elly Reinolds understryker att det är viktigt att veta vad som behövs och inte bara förlita sig på stora stödpaket där mycket försvinner i administration och korruption – ett stort problem i Ukraina.

Hennes organisation har valt att fokusera på två saker – ambulanser och krigsdrabbade barn. Bristen på ambulanser och sjukvårdsmaterial har gjort att färre anmäler sig till försvaret.

— Det är ett väldigt skört område som är i behov av akut hjälp. Det kan inte vara så att människor som strider vid frontlinjen på eget ansvar skaffar sjukvårdsväskor och basal utrustning så att de klarar av att ta hand om sin kamrat vid ett artillerianfall.

Bristen på ambulanser och utrustning är ett stort problem som Elly Reinolds vill uppmärksamma.

"Isolerade och olyckliga"

Det finns många barn i Ukraina som har pappor som deltar i kriget eller har stupat, och mammor som inte kan eller vill lämna landet.

— De lider enormt. De sitter hemma, har ingen skola och är isolerade och olyckliga, säger Elly Reinolds.

Men det finns ljusglimtar. I ett projekt som startade förra året sätter man barnen i aktivitet. Tre gånger i veckan får de träna till exempel fotboll eller dans.

— Det gör så stor skillnad. Mammorna får komma ut och vara för sig själva en stund. Och barnen får vara med varandra. De får le, de får träffa andra barn, de ser att de inte är ensamma.

Rättad: I en tidigare version var Elly Reinolds namn felstavat.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!