Den republikanska presidentaspiranten och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, fotograferad i förra veckan vid ankomsten till South Carolina-staden Bamberg där hon växte upp. Den 24 februari hålls primärval i South Carolina.
Den republikanska presidentaspiranten och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, fotograferad i förra veckan vid ankomsten till South Carolina-staden Bamberg där hon växte upp. Den 24 februari hålls primärval i South Carolina. - Foto: Meg Kinnard/AP/TT

Avgörandets stund för Nikki Haley

Det har utmålats som "vinna eller försvinna" för Nikki Haleys satsning på Vita huset. Den förra FN-ambassadören ligger under rejält mot expresident Donald Trump inför helgens primärval i hemstaten South Carolina.


Fakta: Vägen till kandidaturen

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen.

I år håller Republikanerna sitt konvent den 15–18 juli 2024 i Milwaukee, Wisconsin. Demokraterna möts den 19–22 augusti i Chicago, Illinois.

Till konventen skickas några tusen delegater. Dessa utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat tidigare under valåret. Antalet delegater varierar med delstaternas folkmängd.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas oftast av partierna och innebär att medlemmar samlas lokalt, debatterar och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

När det står klart vem som blir presidentkandidat brukar denne utse sin vicepresidentkandidat.

Applåderna och de klingande kobjällrorna i Bamberg, den lilla staden där Nikki Haley växte upp, ville aldrig ta slut.

Från talarstolen kryddade Haley hyllningar till Bamberg med utspel om gränssäkerhet, en minskad statsapparat och vikten av en ny generation politiker – med henne själv i spetsen.

— Vi har besegrat dussintals killar. Vi har bara en kvar, sade republikanen, som även varit South Carolinas guvernör, till jubel.

Företagaren Marlene Workman i publiken var full av uppskattning.

— Hon försöker inte trycka ner alla andra, det är inte en negativ kampanj, sade hon till tidningen The New York Times.

Sin egen fiende?

Men åhörarskaran var förhållandevis liten och Workman är i minoritet i delstaten. Hela 62 procent av South Carolinas republikaner stödjer expresident Trump, att jämföra med 37 procent för Haley, enligt Real Clear Politics sammanställning av opinionsmätningar.

De senaste veckorna har Trump besegrat Haley i Iowas, New Hampshires och Nevadas primärvalsdrabbningar – den process som syftar till att utse Republikanernas presidentkandidat inför höstens val. Partihöjdare manar henne att ge upp och ställa sig bakom expresidenten, som i sin tur ofta kallar henne en "hönshjärna".

Anhängare till expresident Donald Trump visar sitt motstånd mot hans rival i kampenj om Republikanernas presidentkandidatur, Nikki Haley. Bilden togs vid ett kampanjmöte med Donald Trump i North Charleston förra veckan.

— Han kan inte mobba sig till nomineringen, sade Haley nyligen till NBC:s nyhetsprogram Meet the Press och lade till att Trump, vars regeringskrets hon ingick i som FN-ambassadör, är sin egen värsta fiende.

— Jag känner Donald Trump väl. När han är osäker får han utbrott. Jag tar inget personligt.

Mot supertisdagen

Men det är svårt att hänga sig kvar i primärvalsprocessen utan seger. På en fråga om en South Carolina-vinst är nödvändig för kampanjens fortlevnad svarade Haley:

— Jag måste visa att jag har medvind. Måste det ske genom en seger? Inte nödvändigtvis, men det måste gå bättre än i New Hampshire och det måste vara jämnt (mellan henne och Trump).

I New Hampshire fick Trump 54 procent och Haley 43.

Haley har också sagt att ett "bra resultat" är viktigt så att väljare i de 17 delstater som går till urnorna på supertisdagen den 5 mars vet att "vi fortsätter att fajtas".

— Så länge stödet ökar i varje delstat är jag kvar, säger hon.

Parallellt med primärvalen pågår flera rättsliga processer mot Trump. Men Haley anser inte att han ska diskas med hänvisning till dem.

— Domare ska inte avgöra frågan, det är upp till de amerikanska väljarna.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!