En grupp barn har utsatt andra elever för våldtäkter, dödshot och misshandel på en skola danska Køge. Nu kan ordningsreglerna för skolan komma att skärpas. Arkivbild.
En grupp barn har utsatt andra elever för våldtäkter, dödshot och misshandel på en skola danska Køge. Nu kan ordningsreglerna för skolan komma att skärpas. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Våld i skolor skakar Danmark: "För lösa tyglar"

Våldtäkter, misshandel och dödshot mot elever. En rad avslöjanden om våld i skolor skakar Danmark. Nu överväger utbildningsministern att skärpa regelverket.


En grupp barn på en skola i staden Køge söder om Köpenhamn har utsatt andra elever för hot, våldtäkter och grova övergrepp under lång tid. En nioårig flicka blev våldtagen flera gånger under ett år av en jämnårig elev, vilket inte uppdagades förrän hon berättade hemma att hon trodde att hon hade ett barn i magen.

Läkarjournaler, anmälningar och vittnesmål visade sedan att flera barn i åldrarna 6-11 år har utsatts för sexuella övergrepp, knivhot, dödshot och misshandel med järnrör av jämnåriga barn i samma skola, skriver danska TV2, som var först att rapportera om händelserna.

Danmarks barn- och utbildningsminister Mattias Tesfaye (S). Arkivbild.

"För lösa tyglar"

Efter avslöjandena i början av februari har flera partier krävt att regeringen vidtar åtgärder. Barn- och utbildningsminister Mattias Tesfaye (S) har sagt att det behöver bli lättare att skicka hem barn från skolan. Han vill utreda om det finns behov av att skärpa skolordningen, eller om skolorna helt enkelt inte utnyttjar de bestämmelser som redan finns i tillräcklig utsträckning.

— Det ser ut som att det har blivit lite för lösa tyglar. Jag tänker på det när jag hör skolor säga att här använder vi pedagogik – inte sanktioner. För sanktioner är också pedagogik, sade han nyligen när han talade till Folketinget.

En oberoende extern utredning har inletts för att klargöra om Køge kommun har hanterat ärendena på rätt sätt.

Ministern har begärt att det ska utredas om antalet brott mot skolornas ordningsregler har ökat, en överblick som väntas vara klar inom några veckor. Först efter detta kommer han att titta på om det blir aktuellt att ändra några regler, till exempel när det gäller att flytta på barn som kränker andra.

"Måste bli en konsekvens"

Även i Odense har kränkningar på en skola uppdagats efter att över 100 föräldrar skickat ett brev till utbildningsministern och till Odense kommun.

En utredning har inletts om skolan och kommunen har hanterat de aktuella ärendena på rätt sätt. Efter att ha tagit emot brevet har stadens socialdemokratiska borgmästare Peter Rahbæk Juel sagt att det måste gå att ta elever som kränker andra elever ur skolan tillfälligt – och om det inte räcker flytta dem helt.

— Om det är en grupp barn som har ett gränsöverskridande beteende där den vanliga verktygslådan inte fungerar, så måste det bli en konsekvens någon gång, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

TT
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!