Här är flygplatserna i världen med mest turbulens.
Här är flygplatserna i världen med mest turbulens. - Foto: Stella pictures & Lars Pehrson/SvD/TT

Flygrädd? Här är världens mest turbulenta flygplatser

Turbulens kan trigga flygrädsla hos många, trots att statistiken visar att flygplanet är ett säkrare transportmedel än bilen. Men var i världen är det egentligen mest turbulens?


Att bege sig till flygplatsen inför semestern är en underbar känsla de flesta någon gång upplevt. Varje år reser tusentals svenskar utomlands för att koppla av. Men för många kan det också innebära ett visst obehag.

Varje dag kliver nämligen resenärer på flygplan med en känsla av rädsla eller nervositet. 

Det här betyder den lilla svarta triangeln ombord på flygplanet

Så säkert är det att flyga

Att uppleva flygrädsla, eller aerofobi som det också är känt som, är inte ovanligt. Ett bra sätt att föregå just detta kan vara att helt enkelt berätta för kabinpersonalen att du är flygrädd, så att de kan erbjuda dig extra stöd.

Trots rädslan många kan uppleva för att flyga så är flygplanet ett säkert transportmedel. Enligt sajten Air Advisor är resor med flyg hela 20 gånger säkrare än att köra bil. 

Piloten svarar – det händer om flygplansfönstret går sönder

Enligt statistiken är det säkrare att flyga än att köra bil. Foto: Erik Nylander/TT

Så uppstår turbulens på flygplanet

Oavsett om du är flygrädd eller inte så är flygplan ett säkert och tryggt transportmedel som gör det möjligt för jordens befolkning att uppleva, upptäcka och utforska andra delar av världen.

Men något som kan spä på flygrädslan är turbulens. Men faktum är att turbulens i sig inte farligt för varken flygplanets funktion eller struktur. 

Enligt Transportstyrelsen uppstår turbulensen när moln bildas och luften rör sig vertikalt upp och ner i hög hastighet. Ett flygplan är dock konstruerat för att kunna hantera hårda vindar. Flygplanets vingar är till exempel byggda på ett sådant sätt att de har stor flexibilitet, just för att kunna navigera i starka vindar.

Ibland händer det dock att piloten ber resenärerna i kabinen att sitta ner och spänna fast säkerhetsbältet. Anledningen till detta är inte på grund av att turbulensen i sig är farlig, utan för att du inte ska råka skada dig.

10 ovanliga fakta om flygplan som du inte visste om

Att flyga är enligt statistiken säkrare än att åka bil. Foto: Elaine Thompson

Flygplatserna med mest turbulens i världen

Du kanske har ställt dig frågan vilken flygplats där högst turbulens råder. Sajten turbli har tagit reda på just det och listat de tio flygplatser runtom i världen där turbulensen upplevs mer än på andra ställen.

  1. Santiago (SCL), Chile
  2. Natoria (SDJ), Japan
  3. Wellington (WLG), Nya Zeeland
  4. Sapporo (CTS), Japan
  5. Osaka (KIX), Japan
  6. Bishkek (FRU), Kirgizistan
  7. Tokoname (NGO), Japan
  8. Lanzhou (LHW), Kina
  9. Tokyo (HND), Japan 
  10. Christchurch (CHC), Nya Zeeland

Här är de vanligaste fobierna – och vad som orsakar dem

Turbulens är inte farligt i sig, men det är viktigt att sitta fastspänd för att inte ramla eller skada sig. Foto: Stella pictures


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!