Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

10 ovanliga fakta om flygplan som du inte visste om

- 17/08/2019, 15:35 -

Vet du egentligen anledningen till varför vi måste stänga av telefonerna under start och landning vid flygningar, eller hur många passagerare som befinner sig i luften samtidigt! Det har Nyheter24 tagit reda på åt dig!

Under semestertider är det väldigt många som åker till varmare breddgrader eller kulturer. Och ibland är flyg det enda sättet att ta sig dit. Har man flugit mer än en gång så vet man oftast hur det brukar gå till – incheckning, säkerhetskontrollen, väntan vid gaten och så äntligen får man kliva ombord.

Men det finns väldigt många intressanta fakta om flygplan som en vanlig person utan expertis inte vet mycket om. Nyheter24 listar några saker som du troligtvis inte hade koll på!

Toaletten kan öppnas på utsidan

Det här kan komma som en lättnad för en person med klaustrofobi, eftersom flygplanstoaletter oftast är väldigt små. Och det finns en väldigt självklar anledning till varför toalettdörren går att öppna från utsidan – säkerheten, såklart. Men det är bara kabinpersonalen som vet hur man öppnar. Anledningarna till varför de kan vara tvungna att öppna toalettdörren från utsidan kan vara allt ifrån misstanke om rökning till... ja, ett par som känner för att gå med i 10 000-meters-klubben.

Bildkälla: Pixabay
Bildkälla: Pixabay

Då får personalen betalt

Tro det eller ej, men flygvärdinnor får bara betalt från den stunden som flygplanet börjar backa ut från gaten mot avfärd tills dess att kabin-dörren öppnas igen vid ankomst. De tjänar alltså ingenting vid varken förseningar, incheckning eller ombordstigning. Så klaga inte på flygvärdinnorna vid försening, för de är troligtvis lika frustrerade som du är över att förlora tid, som de är över att inte få betalt.

Livsviktiga ljus

Om du någon gång har suttit vid fönsterplatsen och kollat ut på vingen i mörkret, så kan du kanske ha lagt märke till det röda eller gröna ljuset. Faktum är att ena vingen alltid har en lampa med grönt ljus och den andra vingen har en med rött ljus.

Men varför? Jo, det är nämligen en viktig säkerhetsåtgärd som underlättar för piloterna att se vilket håll andra flygplan kör i mörkret.

Så många är i luften samtidigt

När man väl är i luften så kan det hända att man ser ett annat flygplan susa förbi bort i fjärran och det är då man inser att det borde finnas en mängd andra plan på samma höjd som det du sitter i. Sanningen är faktiskt att det, oavsett tid på dygnet, befinner sig ungefär 9 700 flygplan i luften – samtidigt. De transporterar alltså sammanlagt över en miljon passagerare. För att ge lite perspektiv på saken så är det ungefär som att hela Stockholm skulle flyga samtidigt.

Bildkälla: Flightradar24.com
Bildkälla: Flightradar24.com

Drick vatten

Det är väldigt lätt att bli uttorkad under flygningar. Faktum är att du förlorar över två deciliter vatten i kroppen medan du sitter i luften! Så drick, drick, drick. Men skippa alkoholen, eftersom att det gör dig ännu mer uttorkad.

Klarar sig utan motor

Vi har alla sett dem. Katastrof-filmerna om flygplan vars ena motor går sönder och passagerarna störtar mot sin död. Dramatiskt.

Vad du kanske inte visste är att flygplan faktiskt klarar sig väldigt bra med bara en motor. Hade den andra motorn mot förmodan också gått sönder, så kan ett vanligt passagerarflygplan stadigt glida genom luften i cirka 80 kilometer innan det blir kritiskt.

Anledningen till mörkret

Har du någonsin undrat varför piloterna släcker ned hela kabinen vid landningar under natten? Det finns faktiskt en riktigt bra anledning till varför. Som du vet brukar det ta ett tag för våra ögon att vänja sig från ljus till mörker, varpå nedsläckningen är ett sätt att vinna tid vid eventuella nödsituationer.

Därför måste du stänga av telefonen

Vid start och landning ombes du alltid att stänga av telefonen, eller åtminstone sätta den i flygplansläge. Anledningen har vi hört flera gånger – "det kan störa flygplanskommunikationen". 

Den myten spräcks nu. Faktiskt så är det så att kabinpersonalen ber dig stänga av telefonen för att de inte ska ha en mängd passagerare som pratar över varandra, speciellt under säkerhetsgenomgången.

Källa: Travelpulse.com