Måndag 27 Jun
Stockholm

Piloten svarar – det händer om flygplansfönstret går sönder

Piloten svarar – det händer om flygplansfönstret går sönder
Nyheter24 frågade piloten Maria Pettersson vad som händer om flygplansfönstret går sönder. Foto: Pexels och Instagram/pilotmaria

Att befinna sig på ett flygplan kan vara kopplat till stor rädsla, och katastroftankarna kan vara många. Vad händer om flygplansfönstret går sönder uppe i luften? Och kan dörrarna öppnas under flygningen? Nyheter24 frågade piloten Maria Pettersson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Trots att det är betydligt lägre risker att flyga än att åka bil är det fortfarande många som tycker det är otäckt att sätta sig på ett flygplan.

Och även om det är väldigt ovanligt och sker extremt sällan, så kan det ske olyckor under flygningar. Nyheter24 har tidigare tagit reda på vad som händer om bägge flygplansmotorerna går sönder, och var man ska sitta vid en flygplanskrasch

Vad händer om fönstret går sönder på ett flygplan?

Nyheter24 har pratat med Maria Pettersson, som jobbat som pilot sedan 2014, och hon berättar om en av dessa sällsynta incidenter. 

När ett Southwest Airlines-plan 2018 lyfte från flygplatsen Laguardia i New York var allt i sin ordning. Men 20 minuter in i flygningen var katastrofen ett faktum. 

– Då gick en av deras motorer sönder, som sedan orsakade att ett fönster gick sönder för att de fick bitar från motorn in till fönstret, berättar Maria. 

Piloten berättar: Så gör vi om fönstret går sönder på flygplanet

Maria förklarar hur man som pilot agerar, om det osannolika skulle inträffa – att ett fönster går sönder under flygningen. 

– Den luften uppe på den höjden man flyger är alldeles för tunn för att man ska kunna andas den. Så därför flyger vi i en trycksatt kabin, säger hon. 

Foto: Pexels

Piloten: "Därför har vi syrgasmasker ombord på flygplanet"

Kabinen fungerar alltså på så sätt att den skyddar passagerarna från omgivningens tryck. 

– Vad som händer om ett fönster går sönder, då försvinner det trycket. Så vad man måste göra då är att man påbörjar ett sjunk som är lite snabbare än ett vanligt sjunk. Man skyndar sig ner till en nivå där lufttrycket är så pass så att man kan andas normalt, förklarar Maria Pettersson och fortsätter: 

– Det är därför vi har syrgasmasker ombord, ifall något sådant skulle hända. 

Kan flygplanets dörrar öppnas i luften?

Enligt Maria är det dock en extremt liten risk att en sådan situation skulle ske. Och om man är orolig för att dörrarna ska slitas upp, då kan man sitta lugnt i sitt flygplanssäte. 

– Dörrarna kommer inte öppnas, för de går inte att öppna när man har den tryckskillnaden som man har där uppe. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.