Störningar på internet i flera länder i Afrika. Arkivbild.
Störningar på internet i flera länder i Afrika. Arkivbild. - Foto: Brian Inganga/AP/TT

Stort kabelhaveri stör internet i Afrika

Ett haveri i flera undervattenskablar för telekommunikation orsakar omfattande störningar i internettrafiken i flera västafrikanska länder.


Elfenbenskusten, Liberia och Benin är bland de värst drabbade länderna, uppger Netblocks, som övervakar internetfriheten i världen. Ghana, Nigeria och Kamerun har också drabbats. Flera företag har även rapporterat om störningar i Sydafrika.

"Detta är ett förödande slag mot internetuppkopplingen längs Afrikas västkust, som kommer att verka i ett degraderat tillstånd i veckor framöver", säger Doug Madory, chef för internetanalysföretaget Kentik.

Orsaken till torsdagens kabelhaveri utanför Elfenbenskusten har ännu inte kunnat fastställas.

I slutet av februari skars tre telekommunikationskablar av i Röda havet på Afrikas östkust – en viktig länk för internattrafiken mellan Europa och Asien. Ankaret på ett lastfartyg som sänkts av Huthi-militanter var förmodligen orsaken, enligt bedömningar av USA och kabelindustrigruppen Internet Cable Protection Committee.

Tillsammans riskerar kabelproblemen på vardera sida av kontinenten att orsaka en kapacitetskris i flera länder då internettrafiken styrs om via alternativa vägar.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!