Donald Trump i talarstolen i Vandalia, Ohio. Siffrorna på hans keps syftar på att han var USA:s 45:e president och nu vill bli även den 47:e.
Donald Trump i talarstolen i Vandalia, Ohio. Siffrorna på hans keps syftar på att han var USA:s 45:e president och nu vill bli även den 47:e. - Foto: Jeff Dean/AP/TT

Trumps varning om "blodbad" väcker reaktioner

Om jag inte blir vald så blir det ett blodbad. Så sade Donald Trump i ett tal i helgen, och debattvågorna går nu höga om vad USA:s forne president menade.


— Det är det minsta man kan säga. Det kommer att bli ett blodbad för landet, fortsatte han talet, som hölls i Ohio till stöd för senatskandidaten Bernie Moreno.

Formuleringarna har väckt starka reaktioner. De kom när han diskuterade bilindustrin, stor just i bland annat Ohio, och röster inom hans republikanska parti hävdar att Trump självklart menade ett befarat ekonomiskt blodbad för den branschen.

— Han talade till bilarbetare, han visade eller berättade för dem om en ekonomisk svacka för dem, säger senator Mike Rounds i CNN-programmet State of the Union, rapporterar Politico.

Förklaringen från Rounds och andra kommer sedan bland annat president Joe Bidens demokratiska parti varnat för att Trump bäddar för våldsamheter efter USA:s val i höst.

— Han upprepar sina hot om politiskt våld, sade exempelvis James Singer, talesperson för Bidens omvalskampanj.

TT
/
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!