Lankeser kokar en traditionell gryta med mjölk för att välkomna gryningen under nyårsfirandet 2022, som hölls den 14 april efter vägledning från landets astrologer.
Lankeser kokar en traditionell gryta med mjölk för att välkomna gryningen under nyårsfirandet 2022, som hölls den 14 april efter vägledning från landets astrologer. - Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Infekterat bråk bland astrologer: "Katastrof"

Ett apokalyptiskt ordbråk splittrar Sri Lankas inflytelserika stjärntydare. Nu varnar en astrolog för en annalkande katastrof.


För första gången någonsin har öriket Sri Lankas regeringsstödda astrologer inte lyckats enas om ett gynnsamt datum för årets nyårsfirande.

Till slut fick saken avgöras genom en omröstning bland gruppens 42 stjärntydare, samtliga anställda av landets kulturdepartement. På så vis klubbades att det nya året officiellt ska firas in den 13 april. Men alla nöjde sig inte med majoritetens val.

Enligt stjärntydaren Roshan Chanaka har kollegorna missförstått stjärnornas positioner. Han varnar för en nära förestående katastrof om det stipulerade datumet efterföljs.

— Sri Lanka kommer att slukas av lågor, säger han, utan att utveckla saken närmare.

Sri Lankas astrologer är djupt respekterade och inflytelserika både bland landets buddhister och hinduer. Stjärntydarnas råd kring "gynnsamma datum" används som vägledning för allt från äktenskap till affärsuppgörelser och nationella val.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!