Ett amerikanskt stridsflyg lyfter från ett hangarfartyg i Röda havet. Bild från tidigare i vinter.
Ett amerikanskt stridsflyg lyfter från ett hangarfartyg i Röda havet. Bild från tidigare i vinter. - Foto: Kaitlin Watt/USA:s flotta via AP/TT

USA: Vapen förstörda i Jemen

Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.


"Dessa åtgärder vidtas för att skydda navigeringsfriheten och göra internationella vatten säkrare för amerikanska flottan och handelsfartyg", skriver USA:s militärkommando för Mellanöstern (Centcom) på X.

Huthirörelsen, med nära band till och stöd från Iran, kontrollerar en stor del av Jemen. Rörelsen har vid sidan av kriget i Gaza genomfört attacker mot handelsfartyg längs farleder, vilket lett till att USA och Storbritannien svarat med att attackera dess fästen på jemenitisk mark.

Den 6 mars dödades tre sjömän, två filippinier och en vietnames när det Barbadosflaggade handelsfartyget True Confidence besköts av Huthimilitanter.

FN:s säkerhetsråd har fördömt attackerna och bland annat krävt att besättningen från handelsfartyget Galaxy Leader, som kapades av Huthirörelsen den 19 november, omedelbart släpps.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!