Ryska soldater övar i länet Donetsk. Bild från det ryska försvarsdepartementets presstjänst.
Ryska soldater övar i länet Donetsk. Bild från det ryska försvarsdepartementets presstjänst. - Foto: Ryska försvarsdepartementets presstjänst via AP/TT

Ryssland hävdar avancemang i öst

Ryssland säger sig ha avancerat på slagfältet i östra Ukraina. Enligt försvarsdepartementet i Moskva har ryska styrkor intagit byn Orlivka.


Byn ligger i närheten av tidigare hårt omstridda Avdijivka, som Ryssland tog kontroll över i februari. Sedan dess har de ryska styrkorna hävdat flera territoriella framgångar i området.

Ukraina har inte kommenterat Rysslands uttalande om Orlivka, men har erkänt att situationen på slagfältet blir allt svårare i takt med att utlovat stöd från väst fördröjts.

Ukraina har svarat med ett ökat antal räder och attacker mot ryska områden som gränsar till Ukraina.

Vissa av dessa har genomförts av ryssar som frivilligt strider för Ukrainas sak, något som Rysslands president Vladimir Putin lovar att straffa.

Ryssland säger sig också ha planer på att evakuera runt 9 000 barn från en gränsregion på grund av att den återkommande beskjuts av Ukraina. Barnen kommer att flyttas från regionen Belgorod längre österut, bort från den ukrainska gränsen, enligt den regionala guvernören Vjatjeslav Gladkov.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!