Befolkningen i närapå samtliga jordens länder kommer att sjunka i slutet av detta århundrade. Arkivbild.
Befolkningen i närapå samtliga jordens länder kommer att sjunka i slutet av detta århundrade. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Världens barn allt färre: "Enorma konsekvenser"

I slutet av århundradet väntas befolkningen i nästan alla världens länder minska, visar en stor studie. Skiftet kommer att innebära en total omställning av den globala ekonomin och den internationella maktbalansen, enligt forskarna.


Redan nu är födelsetalen i hälften av världens länder så låga att den nuvarande befolkningsmängden inte kan upprätthållas, visar studien publicerad i The Lancet.

År 2050 kommer befolkningen i tre fjärdedelar av världens länder att minska. Vid århundradets slut kommer trenden ha utökats till nästan samtliga av världens 204 länder, enligt prognosen från University of Washingtons institut för hälsoberäkningar och utvärdering (IHME).

Bara i sex länder – Samoa, Tonga, Somalia, Niger, Tchad och Tadzjikistan – väntas födelsetalet år 2100 överstiga reproduktionstalet på 2,1 barn per kvinna, det vill säga den nivå som krävs för att upprätthålla befolkningsmängden.

"Enorma konsekvenser"

Genom att undersöka en enorm mängd global data gällande födslar, dödsfall och vad som driver reproduktionen har hundratals forskare försökt förutspå framtiden för jordens befolkning.

Niger är ett av få länder där befolkningen väntas fortsätta växa. På bilden leker barn på gatorna i huvudstaden Niamey i augusti 2023.

Den generella trenden är att kvinnor i rika länder föder färre barn och kvinnor i fattigare länder föder fler, vilket enligt forskarna innebär "enorma konsekvenser" i det långa loppet.

"Dessa framtida trender i födelsetal och antal levande födslar kommer fullkomligt att ställa om den globala ekonomin och den internationella maktbalansen, och kommer att tvinga fram en omorganisering av samhället", säger forskaren Natalia Bhattacharjee i ett uttalande.

Bra för klimatet

När färre barn föds i så gott som hela världen kommer fungerande, laglig immigration bli nödvändig för att upprätthålla ekonomisk tillväxt, tillägger hon.

Världshälsoorganisationen anser dock att studiens resultat bör tolkas med försiktighet. WHO hänvisar till bristen på data från många utvecklingsländer samt begränsningar i de metoder som använts.

Enligt WHO kan det även finnas fördelar med en mindre befolkning, framför allt för klimatet och livsmedelssäkerheten.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!