Svenska Ulrika Richardson är FN:s humanitära samordnare i Haiti. Arkivbild.
Svenska Ulrika Richardson är FN:s humanitära samordnare i Haiti. Arkivbild. - Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

FN-svenskan: "Enorma mängder människor på flykt"

De kriminella gängen har flyttat fram sina positioner i Haitis huvudstad och tvingat "enorma mängder" människor på flykt. Det säger svenska Ulrika Richardson som är FN:s humanitära samordnare för landet. Människor kommer in med skottskador från många områden runt Port-au-Prince.


Ulrika Richardson sade vid en videosänd presskonferens från Haiti att vardagen i landet nu innefattar ljudet av skottlossningar och vägspärrar.

Hon sade också att "enorma mängder" människor drivits på flykt i takt med att kriminella beväpnade gäng tagit över områden i huvudstaden.

Våldsamma gäng har kastat in den karibiska nationen – en av världens fattigaste – i ett tillstånd av så gott som total anarki. De senaste veckorna har situationen blivit alltmer kaosartad, med plundringar och förstörelse, döda kroppar utspridda på gatorna och ökad oro för en stundande svältkatastrof.

I mitten av mars meddelade den karibiska nationens tillförordnade premiärminister Ariel Henry sin avgång. Förhoppningen var att det skulle bidra till att stävja den eskalerande våldsspiralen.

Caricom, en sammanslutning för handel mellan karibiska länder, och USA kom överens om att skapa ett övergångråd, bestående av representanter för Haitis politiska partier, som ska utse en ny tillfällig ledare som ska utlysa val i landet.

Ett sådant råd har dock ännu inte kunnat bildas.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!