Rök över Moskva när konsertlokalen angreps. IS har tagit på sig terrorattentatet.
Rök över Moskva när konsertlokalen angreps. IS har tagit på sig terrorattentatet. - Foto: Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency via AP/TT

Dådet i Moskva kan vara IS hämnd mot Ryssland

Terrorrörelsen IS, som tar på sig dåden i Moskva, ser Ryssland som måltavla, eftersom landet historiskt agerat hårt mot muslimska minoriteter. Att de angriper Ryssland är inte i sig förvånande. Det är ett ganska högt prioriterat mål för IS, säger forskaren Aron Lund.


Fyra av rörelsens medlemmar utförde enligt IS fredagens angrepp mot konsertlokalen.

Aron Lund, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, konstaterar att attentatet riktade sig mot ett så kallat mjukt mål med många civila.

Författaren och forskaren Aron Lund. Arkivbild.

— Det är klassisk terrorismtänkande: dra till dig uppmärksamhet, sprid skräck och demoralisera. Det gör inget om de flesta muslimer tycker det är fasansfullt. Man vill nå en liten påverkbar grupp på ytterkanten.

Tydliga kopplingar

Bedömningen delas av forskaren Magnus Norell, som är verksam på bland annat amerikanska Washington Institue for Near East Policy:

— Dådet har ett modus operandi som tidigare IS- attacker, främst då den i i Paris, mot bland annat konsertlokalen Bataclan, då 130 personer dödades.

Kopplingar till ryska attacker på muslimer är tydliga, som Sovjetimperiets invasion i Afghanistan. Under Vladimir Putins presidentskap har angreppen fortsatt:

— Ryssland har setts som en fiende under lång tid. Ryssland gav sig på muslimer i Kaukasus redan i Tjetjenienkrigen under 1990-talet, säger Norell.

Skapa ett kalifat

Samtidigt har IS gått ifrån att med våld försöka skapa ett islamistiskt rike – ett kalifat – i Syrien och Irak.

— När det slogs sönder så måste IS tänka om. Då ändrade man strategi och taktik och det är så man verkar nu, det finns inget centralt högkvarter, säger Norell.

Även Lund beskriver IS nya strategi sedan rörelsen "förlorat den geografiska basen i Iran och Syrien":

— Nu liknar IS det som terrornätverket al-Qaida har varit: det finns en ledning med kalifer – och sedan finns grenar eller franchise som blivit en del av IS. Den centrala ledningen bidrar mer med rådgivning och stöd

Statsvetaren Magnus Norell. Arkivbild.

Ideologisk apparat

Terrorrörelsen har förmåga att knyta till sig regionala militanta och islamistiska rörelser. Så sker i Afghanistan, där den så kallade Islamiska staten i Khorasan (IS-K) för en terrorkamp mot de styrande talibanerna.

I Moçambique säger sig en aktiv terrorrörelse vara kopplad till nätverket. Ökända terrorrörelsen Boko Haram i Centralafrika var tillfälligt med i IS.

— När IS väl sätter klorna i en lokal, militant rörelse så ser man till att den blir IS på riktigt. Man hjälper till att bygga upp en ideologisk apparat och en säkerhetsapparat och ser till att dissidenter håller sig i skinnet, säger Lund.

Fortfarande finns avgörande frågetecken kring terrordådet. En viktig pusselbit är gärningsmännens ursprung och bakgrund – men svaren försvåras av den ryska desinformation som präglar nyhetsflödet.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!