Ryska poliser utanför distriktsdomstolen i Basmannyj i östra Moskva, där häktningsförhandlingarna äger rum. Bilden togs i söndags.
Ryska poliser utanför distriktsdomstolen i Basmannyj i östra Moskva, där häktningsförhandlingarna äger rum. Bilden togs i söndags. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ännu fler häktas efter Moskvadådet

Ytterligare personer har häktats efter fredagens terrorattack mot ett konserthus i Moskva. Flera personer som har träffat de fyra huvudmisstänkta i olika sammanhang är nu också anklagade för inblandning i dådet.


Fyra män från Tadzjikistan som har pekats ut som huvudmisstänkta terrorister häktades redan i söndags. Efter dem har ytterligare fyra personer ställts inför skranket då de har haft olika former av samröre med de fyra männen.

På måndagen häktades tre andra män: den tidigare ägaren till den bil som terroristerna sägs ha använt i samband med dådet, samt dennes far och bror. De tre hade själva tagit kontakt med myndigheterna när de kände igen bilen i nyheterna.

Isroil Islomov är pappa till den tidigare ägaren till den bil som de misstänkta terroristerna greps i. Han och hans söner kontaktade själva myndigheterna när de såg bilen i nyheterna. Nu har de häktats som misstänkta för inblandning.

Upprörda anhöriga

På tisdagen häktades sedan en åttonde person, en 32-årig man, som enligt anklagelserna har hyrt ut en lägenhet till någon eller några av de misstänkta. De ska ha fått kontakt genom en nätbaserad plattform för uthyrning av lägenheter.

Han häktas också som misstänkt för inblandning i terrorattacken. När han kom till tals i rättssalen så bedyrade han att han inte hade någon kännedom om de andra männens terrorplaner, innan domaren avbröt honom, rapporterar Mediazona.

Mannens anhöriga fanns på plats i domstolen, men fick reprimander från vakter på plats då de var upprörda, grät och tilltalade mannen på ett annat språk än ryska, rapporterar olika ryska medier.

Trebarnspappan Alisjer Kasimov har häktats misstänkt för inblandning i terrorattacken, sedan han har hyrt ut en lägenhet till de misstänkta gärningsmännen.

Inte synbart skadade

De fyra män som misstänks för inblandning har alla centralasistiskt ursprung, likt de huvudmisstänkta. Till skillnad från dem har de inga synliga skador och de blev inledda till rättssalen av poliser snarare än maskerade vakter från säkerhetstjänsten FSB.

De fyra huvudmisstänkta har av allt att döma blivit utsatt för tortyr och brutalt våld i samband med att de greps. Två av dem har enligt myndigheternas utsago erkänt brott. Oberoende ryska granskningar visar att de bär likadana kläder som gärningsmännen ses bära i filmklipp från attacken.

139 personer dödades i attacken mot konsertanläggningen Crocus City Hall i fredags kväll. På tisdagsmorgonen meddelar ryska myndigheter att 63 personer som har vårdats på sjukhus har kunnat skrivas ut därifrån. För 22 personer beskrivs skadorna ännu som allvarliga.

En av de fyra huvudmisstänkta, Muchammadsobir Fajzov, rullades in i domstolen från intensiven på söndagen.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!