Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild. - Foto: Francisco Seco/AP/TT

Varning och vädjan från president och arméchef

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnar för reträtt om inte USA skickar vapen. Samtidigt säger Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj att Ryssland har övertag i kriget.


Budskapen från Ukrainas politiska och militära ledning på långfredagen var fylld av varningar och förhoppningar om stöd.

President Zelenskyj sade i en intervju med den amerikanska tidningen The Washington Post att ukrainska styrkor måste retirera "steg för steg, i små steg" om inte USA skickar militärt och ekonomiskt stöd. Stödet, som utlovats av president Joe Biden, på drygt 60 miljarder dollar, har stoppats av kongressen.

— Om vi inte får amerikanskt stöd så innebär det att vi inte har något luftförsvar, inga robotar av typ Patriot, inga störningsmöjligheter för elektronisk krigföring, ingen 155 millimeters artilleriammunition, sade Zelenskyj.

Svårt vid fronten

Parallellt sade arméchefen Oleksandr Syrskyj att läget vid fronten är svårt, att ukrainska styrkor lyckas hålla tillbaka den ryska invasionen – än så länge:

— De ryska ockupanterna fortsätter att utöka sina insatser och har ett numerärt övertag i manskap. Enligt tradition räknar de inte sina förluster och fortsätter att använda en taktik med massiva anfall, sade Syrskyj i en intervju med landets statliga nyhetsbyrå Ukrinform.

Nya stora nattanfall

Under de senaste veckorna har Ryssland anfallit Ukraina på bred front nattetid, med stora antal robotar och attackdrönare som skjutits mot städer och orter över hela landet. Längs den hårt omstridda men i stora drag orörliga frontlinjen sker tung beskjutning.

Generalen Oleksandr Syrskyj utsågs till Ukrainas arméchef i februari. Arkivbild.

— För några dagar sedan hade fienden ett övertag i ammunition där de hade omkring sex gånger så mycket, säger Oleksandr Syrskyj.

I flera frontavsnitt strider ukrainska soldater med "få eller inga vapen eller någon ammunition", enligt arméchefen.

TT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!