Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.
Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Expert: Israel testar gränserna

Israels troliga attack mot Irans konsulat i Damaskus ingår i försöken att förgöra islamistiska Hizbollah. Israels ledning är beredd att gå så långt som den kan innan den får en iransk motreaktion, säger Rouzbeh Parsi på Utrikespolitiska institutet.


Hizbollahrörelsen i Libanon har direkt stöd av regimen i Iran, och understöds av det mäktiga iranska revolutionsgardet. Därmed skulle attacken mot ledande personer inom revolutionsgardet och dess väpnade gren Quds ingå i israeliska försök att stoppa Hizbollah.

— Man måste fundera varför de här sakerna händer just nu. Israel har aviserat från och till det senaste halvåret att Hizbollah inte kommer att komma ut oskadd ur konflikten, säger Rouzbeh Parsi som är programchef och Mellanöstern- och Nordafrikaexpert på UI.

Tröga förhandlingar

Parsi konstaterar att USA försöker förhindra att kriget eskalerar och sprids till nya områden i regionen. Israels regering har vid flera tillfällen visat att den är beredd att föra en egen politik, även om den går emot Washingtons vilja.

Israel vill nu testa den gränsen, tror Parsi.

Samtal ska hållas mellan Israel och USA under måndagen om läget i Gaza, men också om utvecklingen i regionen. Mötet hålls virtuellt och på expertnivå, men det flaggas för att möten ska hållas på högre nivå. Samtidigt går det trögt för förhandlingar, som hålls i Qatar och Egypten, om vapenvila i Gaza.

— Jag skulle tolka det här som om att Israel vill bevisa att USA inte har så mycket inflytande över dem. Israel vill visa sin självständighet. Premiärminister Benjamin Netanyahu är med största sannolikhet direkt inblandad i beslutet (om en attack mot Irans konsulat i Damaskus), säger Parsi.

Iransk reaktion

Israel har också de senaste dagarna utfört flera attacker mot mål som tillhör den militanta islamiströrelsen Hizbollahs fästen i Libanon.

Frågan om hur Iran kommer att reagera återstår att se, konstaterar Parsi i en första kommentar direkt efter attacken mot Damaskus:

— Hittills har Iran visat återhållsamhet, just för att förhindra att det blir en utökad krigföring. Men det finns också en gräns även för Teheran.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!