Johan Norberg, är forskningsledare på FOI och följer Rysslands militära utveckling. Arkivbild.
Johan Norberg, är forskningsledare på FOI och följer Rysslands militära utveckling. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Expert: Kommer inte smälla någon atombomb

Ryssland ska genomföra en militärövning med kärnvapen, meddelar försvarsdepartementet i Moskva. Men det är inte troligt att någon atombomb kommer att detonera, enligt Johan Norberg på FOI.


På måndagen tillkännagav det ryska försvarsdepartementet att president Vladimir Putin beordrat en militärövning som innefattar taktiska kärnvapen.

Övningen är ett svar på "provokativa uttalanden och hot" från väst, men det är inget nytt, enligt Johan Norberg, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som följer Rysslands militära utveckling.

— Utifrån nuvarande information tror jag inte att det kommer att smälla en atombomb, utan det verkar vara främst en övning i ledning och beslutsfattande åtgärder, säger han, och lägger till att övningen även ska ses i ljuset av USA:s stora stödpaket till Ukraina, som nyligen klubbades.

Ryska kärnvapenförband övar regelbundet och har enligt tradition hög beredskap, enligt Norberg. De har även haft kärnvapenövningar tidigare under kriget med Ukraina.

— Det som är ovanligt är att Ryssland pratar om taktiska kärnvapen, annars pratar man oftast om sina strategiska kärnvapen. Men att Ryssland hänvisar till hotet från omvärlden är inget nytt, säger Norberg.

Men mycket med övningen är fortfarande oklart. Det kan bli så att man skjuter robotar under övningen – men då utan stridsspetsar.

— Det man ska hålla koll på är ifall det flyttas stridsspetsar från förråd.

— Men uttalandet från ryska försvarsdepartementet kan också vara ett sätt att förvarna väst om övningen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!