40 år sedan Helter Skelter-morden

Trots att så lång tid förflutit är fascinationen kring händelserna fortfarande intensiv.


LOS ANGELES. Det är nu 40 år sedan de makabra Helter Skelter-morden ägde rum i Los Angeles. Bakom dåden låg sekten Manson-familjen och ledaren Charles Manson.

– De fruktansvärda händelserna tog inte enbart livet av sju personer, de tog faktiskt livet av en hel generation. En hel tidsanda, en atmosfär försvann då, säger Ivor Davis, författare till boken Five to Die om morden, till nyhetsbyrån AFP.

Trots att så lång tid förflutit är fascinationen kring händelserna fortfarande intensiv. Ett flertal av de dömda mördarna har egna hemsidor, böcker om morden har tryckts i nya upplagor och i Hollywood går en busstur som utelsutande frossar i detaljer om brotten.

– Det är en riktig skräckhistoria. De involverade var smarta, unga och glamorösa människor. Berättelsen har allt och var det första kriminalfallet som folk blev besattta av, berättar Scott Michaels, som håller i de guidade turerna.

Sektledaren Charles Manson framställdes under rättegången som en manipulativ person som beodrade sina följeslagare att begå en rad slumpmässiga mord i de välbärgade vita områdena i staden. Syftet påstods vara att uppvigla till ett apokalyptiskt raskrig. något han hävdade var förutspått i Betales-låten Helter Skelter som hade kommit året innan.

Trots att sekten bedömdes som ansvarig för minst nio mord är det de sju morden i Los Angeles som gruppen i synnerhet associeras med. Bland dödsoffren fanns den 26-åriga skådespelerskan Sharon Tate, gift med regissören Roman Polanski, som var gravid i åttonde månaden.

– Morden var så otroligt brutala och hänsynslösa, 169 knivhugg, sju skottskador. De framstod som fullständigt slumpmässiga utan något begripligt motiv, säger Vincent Bugliosi, Los Angeles dåvarande statsåklagare som åtalade sekten, till nyhetsbyrån AFP.

Det var fyra av Mansons "lärjungar", Charles "Tex" Watson och tre kvinnor, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel och Linda Kasabian, som utförde gärningarna. Natten efter morden uppsökte Manson, och sex andra sektmedlemmar, affärsmannen Leno LaBianca och dödade honom och hans hustru Rosemary.

Manson dömdes senare tillsammans med fyra anhängare, Atkins, Watson, Krenwinkel och Leslie Van Houten till dödsstraff. Sektmedlemmen Linda Kasabian, som också var närvarande vid Tate-morden, användes som huvudvittne och garanterades därför immunitet.

Dödsstraffen omvandlades emellertid till livstids fängelse efter att Kalifornien, kort tid efter domarna, avskaffade dödsstraffet. Sedan dess har Manson och hans medbrottslingar upprepade gånger sökt benådning men hittills har samtliga alltid fått avslag.

Susan Atkins, 61, som är diagnostiserad med hjärncancer, fick sin benådningsansökan nekad senast förra sommaren men kommer inom kort att göra ett nytt försök. Den 2 september kommer en domstol i Los Angeles ta ställning till om den, till stora delar, förlamade kvinnan får tillbringa sin sista tid i frihet.

Atkins var den som höll ned Tates kropp medan de övriga knivhögg den gravida kvinnan till döds sexton gånger. Hon skrev också "gris" på ytterdörren. När Tate bad om att barnet skulle få leva svarade Atkins kallt.

– Hon bad mig att låta hennes bebis leva men jag svarade att jag inte hade någon nåd att visa, sa Atkins i samband med rättegången.

När journalisten Diane Sawyer intervjuade Atkins 2002 hyste hon förhoppningar om en stundande frigivning.

–Jag är inte längre samma person som när jag fängslades. Jag hoppas på att bli fri en dag.

Diane Sawyer intervjuar Susan Atkins:

Nyhetsinslag med anledning av att det är 40 år sedan morden inträffade:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!