Enligt uppgifter från Wikileaks till arabiska Al-Hayat ska USA ha hjälpt kurdiska PKK-gerillan med vapen.
1 av 3
Enligt uppgifter från Wikileaks till arabiska Al-Hayat ska USA ha hjälpt kurdiska PKK-gerillan med vapen. - Foto: Yahya Ahmed/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix
Och Turkiet i sin tur påstås ha hjälpt al-Qaida att smuggla vapen.
3 av 3
Och Turkiet i sin tur påstås ha hjälpt al-Qaida att smuggla vapen. - Foto: AP/SCANPIX

Wikileaks avslöjar: Turkiet hjälpte al-Qaida

Dokument som väntas läcka ut på Wikileaks när som helst påstås bland annat avslöja att Turkiet hjälpt al-Qaida att smuggla vapen. Dessutom att USA hjälpt kurdiska terrorister.


INTERNET. Wikileaks tänker inom några dagar släppa hemligstämplade dokument som visar att den turkiska staten hjälpt terrornätverket al-Qaida att smuggla in vapen i Irak, enligt den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Al-Hayat.

Enligt samma tidning visar andra dokument, som Wikileaks tänker släppa, att USA hjälpt den kurdiska separatistgerillan PKK i den väpnade kampen mot USA:s Natoallierade Turkiet.

En talesperson för Wikileaks säger till Al-Hayat att sajten behöver hjälp av Turkiet med att översätta dokument om Turkiets roll i kriget i Irak och dess ansökan om EU-medlemskap.

Turkiet är överhuvud taget i blickfånget i den nya rekordläckan, som Wikileaks säger är sju gånger större än den senaste publiceringen om Irakkriget.

Andra dokument uppges visa att USA har stött den kurdiska PKK-gerillan, som bedrivit ett separatistiskt krig mot Natomedlemmen Turkiet sedan 1984 och som av USA:s utrikesdepartement klassats som en terroristorganisation sedan 1979.

Det amerikanska militärdokumentet kallar däremot PKK "krigare för frihet och turkiska medborgare" och uppger att USA släppt gripna PKK:are i Irak.

Enligt dokumenten har USA också försett PKK med vapen och struntat i organisationens aktiviteter på den turkiska sidan av gränsen.

USA:s utrikesdepartement sa tidigare under dagen att de säger sig veta att Wikileaks kommit över "förtroliga diplomatiska telegram" med andra länders regeringsföreträdare och privatpersoner.

– Dessa avslöjanden skadar USA och våra intressen, säger amerikanska UD:s talesperson, PJ Crowley.

Enligt ett uttalande från Wikileaks på Twitter under onsdagen "hyperventilerar Pentagon återigen eftersom de är oroliga för att stå till svars".

/
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!