1 av 4
- Foto: Alexander F. Yuan/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Alexander F. Yuan/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Alexander F. Yuan/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Alexander F. Yuan/AP/Scanpix

Kinas fredspris till 6-åring

I protest mot att Nobels fredspris går till den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo har Kina delat ut sitt eget fredspris - Konfuciuspriset. Men vinnaren vägrade ta emot det.


Det här är Lien Chan

Lien Chan är född 1936 i Xi'an på det kinesiska fastlandet, men flydde tillsammans med nationaliströrelsen Kuomintang till Taiwan när kommunisterna gripit makten i Kina 1949.

Chan var vicepresident i Republiken Kina (Taiwan) mellan 1996 och 2000. Han var ordförande i Kuomintang 2000-2005.

2010 blev han den förste Konfuciuspristagaren.

PEKING. Konfuciuspristagaren Lien Chan, tidigare ledare för det taiwanesiska nationalistpartiet och vicepresident i Taiwan mellan 1996 och 2000, vägrade ta emot sitt fredspris.

Bakgrunden är att Chan, enligt priskommittén, bidragit till att förbättra relationerna mellan Taiwan och Kina.

Men Lien Chan ville inte veta av något pris och markerade tydligt avstånd till pr-jippot.

– Han har klart sagt ifrån att han tar avstånd från utdelningen. I stället hostade priskommittén upp en liten flicka på sex år som fick en stor bunt pengar och diplomet på pristagarens vägnar, säger norska radions Kinakorrespondent Anders Magnus till NRK.

Lösningen: En sexårig flicka fick ta emot fredspriset å den motvillige pristagarens vägnar.

Kina har högljutt protesterat mot den norska Nobelpriskommitténs val av Liu Xiaoba som fredspristagare och ytterligare 18 länder har sagt att de tänker bojkotta prisutdelningen i Oslo.

De länder som solidariserar med Kina är Ryssland, Kazakstan, Colombia, Tunisien, Saudiarabien, Pakistan, Serbien, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Filippinerna, Egypten, Sudan, Ukraina, Kuba och Marocko.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!