Sarah Palin: Blodsförtal är precis vad som pågått här

Tea Party-rörelsens frontfigur, republikanernas tidigare vicepresidentkandidat Sarah Palin, har fått hård kritik för att hon anser sig förföljd på samma sätt som Europas medeltida judar. Men hon står fast vid sitt ordval. SE VIDEO!


Det här är blodsförtal

Den kristet europeiska traditionen att anklaga judar för att dricka kristna barns blod började under 1100-talet och kallas blodsförtal eller "blood libel" på engelska.

Blodet sägs användas i religiösa ritauler. Historiskt sett gick dessa falska anklagelser hand i hand med att judar förgiftade brunnar och tog med sig pesten till Europa.

Vanligtvis handlar anklagelserna om att judarna använder blodet till att baka sitt särskilda osyrade bröd - matzes - till den judiska "påsken" - Pesach.

Det första arabiska blodsförtalet inträffade för 160 år sedan - och är känd som den så kallade Damaskusaffären 1840. Men myten förekommer i delar av arabvärlden än i dag.

– Det traditionella europeiska blodsförtalet medfördes till muslimska länder av kristna araber med ursprung i Europa, säger professor emeritus Raphael Yisraeli, expert på islamsk historia vid universitetet i Tel Aviv.

NEW YORK. Tidigare Alaskaguvernören Sarah Palin - republikanernas mest framträdande ansikte - anses med sin våldssamma retorik ha piskat upp den stämning som gjorde massakern i Tucson, Arizona, för ett par veckor sedan möjlig.

När hon i en film på sin facebooksida försvarade sig mot anklagelserna - som bland annat bottnar i att hennes kampanj placerat den skjutna demokraten Gabrielle Giffords bild på en prickskyttetavla - ansåg hon sig vara utsatt för "blodsförtal".

Det vill säga den lögn som användes mot judarna under de medeltida förföljelserna i Europa och som handlar om att judar dricker kristnas blod.

Judisk kritik

I nyhetsankarets Sean Hannitys program på konservativa tevekanalen Fox News säger Sarah Palin att termen refererar till dem som "falskeligen anklagas för att ha blod på sina händer".

Flera judiska gruper har i skarpa ordalag protesterat mot att hon tagit ordet i sin mun och har påpekat att det historiskt använts i samband med just judeförföljelser.

– Jag menar att kritikerna återigen använder allt de kan få ut av det uttalandet. Man kan spinna vad som helst ur vem som helsts uttalanden och använda dem mot den som gjort uttalandet, säger Sarah Palin till Fox.

Tros vilja bli president

Hon förnekar att hon inte förstått ordets historiska innebörd.

– Blodsförtal innebär uppenbart att falskeligen anklagas för att ha blod på dina händer - och i det här fallet är det precis vad som skett.

Palin - som med stor sannolikhet kandiderar till presidentposten för republikanerna 2012 - säger också att kritiken inte kommer hindra henne från att tala ut och anklaga demokraterna för att föra landet i fel riktning.

– De kan inte få oss att sitta ner och hålla käft, säger hon.

[removed][removed]

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!