1 av 5
- Foto: Mauro Scrobogna/AP/Scanpix
2 av 5
- Foto: Mauro Scrobogna/AP/SCANPIX
3 av 5
- Foto: Antonio Calanni / AP / SCANPIX
4 av 5
- Foto: Antonio Calanni / AP
5 av 5
- Foto: Andrew Medichini/SCANPIX

Berlusconis flopp - förlorade Milano

Premiärministern förlorade makten över sin egen stad.


MILANO. Italiens premiärminister Silvio Berlusconi är inte bara landets ledare utan också tätt förknippad med hemstaden Milano, landets ekonomiska huvudstad. Dessutom äger Berlusconi fotbollslaget AC Milan som nyss vann Serie A.

Men för första gången på 18 år förlorade Berlusconis koalition makten i staden när vänstern i stället tar makten och borgmästarplatsen efter lokalvalen hölls.

Ett bakslag som tydligare än något annat visar hur omfattande premiärministerns kris just nu är.

Berlusconi har haft tuffa år där han både attackerats handgripligen och nu är föremål för flera rättsprocessen, bland annat för korruption och för att ha köpt sex av en minderårig prostituerad.

När den omstridde premiärministern nu dessutom tappar makten i Milano, samtidigt som vänstern och centern vinner i bland annat Neapel, Turin och Bologna höjs röster om nyval på allvar.

Maurizio Pessato på opinionsmätningsföretaget SWG säger till nyhetsbyrån AP att nyval blir allt mer sannolikt i och med Berlusconis motgångar i lokalvalen.

Att Italien dessutom slåss mot massiva ekonomiska problem och ska spara in runt 400 miljarder kronor gör inte läget lugnare.

Nationella val hålls, om nyval inte utlyses tidigare, först 2013.

Vid det laget kan Silvio Berlusconi - om domstolen vill - sitta i fängelse för länge sedan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!