En amerikansk forskargrupp har hittat ett ämne till manliga p-piller.
En amerikansk forskargrupp har hittat ett ämne till manliga p-piller. - Foto: Christine Olsson / SCANPIX

Manliga p-piller på g

Forskarna har hittat nytt ämne som gör att spermiernas produktion och rörelser dämpas.


Ny typ av forskning

Tidigare har forskning om preventivmedel främst fokuserat på hormonella medel, vilka påverkar hormonerna som styr spermieproduktionen. Något som ofta kan leda till att exempelvis sexlust och humör påverkas. 

Där skiljer sig forskarnas senaste ämne - där det i stället är en molekyl som undersökts.

Drygt femtio år efter att p-piller för kvinnor introducerades kan preventivmedlet bli verklighet även för män. 

En amerikansk forskargrupp har hittat ett ämne som inaktiverar ett protein i testiklarna, nödvändigt för att spermierna ska kunna utvecklas normalt. 

– Spermieproduktionen hämmades, inte alltid helt, men man påverkade också inte bara antalet spermier utan också deras funktion, alltså hur de kunde röra sig. För att fungera måste en spermie kunna röra sig, säger Kristina Gemzell Danielson, professor i obstetrik och gynekologi, till SR Vetenskap.

Färre och sämre

Hittills har ämnet endast testats på möss, där resultatet blev att mössen inte fick några ungar trots upprepade parningar. Men så snart mushannarna slutade att få ämnet kunde de få ungar igen. Och hittills har inga biverkningar upptäcks. 

Det behövs dock mer forskning.

– Det ser lovande ut. Men det är skillnad på möss och män. Och män är mer komplicerade, säger Gemzell Danielsson, till SR Vetenskap.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!