Rysslands president Vladimir Putin är känd för sina kontroversiella åsikter. Landets nya lag är minst sagt uppseendeväckande.
1 av 4
Rysslands president Vladimir Putin är känd för sina kontroversiella åsikter. Landets nya lag är minst sagt uppseendeväckande. - Foto: AP
Lagförslaget innebär en lägre straffgrad vid "mindre allvarlig" barnmisshandel inom familjen.
2 av 4
Lagförslaget innebär en lägre straffgrad vid "mindre allvarlig" barnmisshandel inom familjen. - Foto: Pixabay
Straffet för den typen av våld ska då på sin höjd ge böter.
3 av 4
Straffet för den typen av våld ska då på sin höjd ge böter. - Foto: Pixabay
– I den traditionella ryska familjen är relationen mellan barn och föräldrar byggd på föräldrarnas auktoritet, menar ultrakonservativa politikern Yelena Mizulina.
4 av 4
– I den traditionella ryska familjen är relationen mellan barn och föräldrar byggd på föräldrarnas auktoritet, menar ultrakonservativa politikern Yelena Mizulina. - Foto: TT BILD

Ryssland inför ny lag: Barnmisshandel straffas som mest med böter

Lagförslaget röstades igenom av en övervägande majoritet.


Ryssland som nation har återigen gjort ett kontroversiellt ställningstagande.

Nyligen rapporterade Nyheter24 om att rysk TV planerar att sända en realityserie som tillåter mord och våldtäkt.

En betydligt mer tragisk nyhet från det stora landet i öst, är att Ryssland har godkänt ett nytt lagförslag kring våld i hemmet.

Lagförslaget innebär en lägre straffgrad vid "mindre allvarlig" barnmisshandel inom familjen. Straffet för den typen av våld ska då på sin höjd ge böter.

– I den traditionella ryska familjen är relationen mellan barn och föräldrar byggd på föräldrarnas auktoritet, sa ultrakonservativa politikern Yelena Mizulina i samband med att lagförslaget presenterades.

Förslaget mottogs positivt av en övervägande majoritet, där bara två av 370 personer i parlamentet röstade mot lagförslaget.

Yelena Mizulina. Bildkälla: TT BILD

Ett införande av lagen innebär att den nuvarande lagstiftningen om våld inom familjen istället rubriceras som en "administrativ förseelse".

Den ryska kvinnorättsaktivisten Alyona Popova anser att den nya lagen är ett bakslag för kvinnorättsfrågor och att det här kommer innebära en stor risk för personer som blir utsatta för våld i hemmet.

– Lagstiftarna verkar tro att böter är bättre för de som misshandlar, än att de tar ett straffrättsligt ansvar. Det innebär att förövaren kan misshandla sina familjemedlemmar och komma undan med att på sin höjd betala böter som straff, sa Alyona Popova när lagförslaget röstades igenom skriver Metro UK.

Här kan du läsa med om Rysslands hemliga dokument som avslöjar Donald Trumps sexuella handlingar. Hotet från öst oroar många – här är de fem viktigaste sakerna du verkligen behöver oroa dig för.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler aktuella nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.