Attacken är en av flera riktade mot den irländska regeringen.
Attacken är en av flera riktade mot den irländska regeringen. - Foto: Øijord, Thomas Winje/AP/Scanpix

Anonymous hackade irländska regeringen

Den internationella rörelsen Anonymous har hackat det irländska utrikesdepartementets hemsida i protest mot lagförslaget SOPA. Flera lösenord tillhörande politiker och regeringsanställda har publicerats på nätet.


Vad är SOPA och ACTA?

SOPA står för Stop Online Piracy Act och är ett förslag till en ny internetlagstiftning som just nu är uppe i USA:s representantshus. Syftet med lagförslaget är att utöka möjligheterna för USA:s brottsbekämpning och upphovsrättsinnehavare för att bekämpa all form av piratkopiering, främst inom musik- och filmbranschen.
Lagen förbjuder bland annat människor att länka till upphovsskyddat material på nätet. Om lagen godkänns blir obehörig streaming av upphovsskyddat material brottsligt.

SOPA har stort stöd av musikindustrin i USA, men även handelskammaren och Hollywood. Läs mer här.

ACTA

Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson kallar Acta-avtalet för "nästa hot mot internet". Läs hela hans inlägg.

Hackarna kom över 19 lösenord som kan användas till att logga in och redigera material på det irländska utrikesdepartementets hemsida. Under dagen har informationen spridits som en löpeld på bland annat Twitter.

Ett twitterkonto som associeras med Anonymous i Sverige skrev bland annat flera tweets om attacken riktade till ministern Seán Sherlock, som är en av personerna bakom lagförslaget mot fildelning.

"Hör det irländska folkets röst, eller vänta er besök av oss", skrev rörelsen.

Sedan attacken har utrikesdepartementets sajt legat nere, och enligt en talesperson från departementet kommer det att förbli så tills vidare.

– Vi är medvetna om att användarinformation har publicerats på nätet. Servrarna har stängts av som en försiktighetsåtgärd och händelsen utreds just nu av våra IT-specialister, säger talespersonen till The Journal.

Attacken mot utrikesdepartementet är bara en i raden av Anonymousattacker mot den irländska regeringen och Seán Sherlock. Anonymous har tidigare försökt stänga ner Sherlocks egen hemsida och finans- och justitiedepartementens.

Sherlock har efter attacken berättat att han inte tänker förändra varken lagförslaget eller sin inställning i frågan.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är morgonens nyheter 19 mars

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.

E-handeln fortsätter att öka

E-handeln ökade omsättningen med 14 procent i januari till 11,4 miljarder kronor, jämfört med samma månad i fjol, enligt Svensk Handels E-handelsindikator.

Hässleholm: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka, Vinslöv", skriver polisen på sin hemsida.

Sverige näst bäst på patent

1 timme sedan
Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

1 timme sedan
Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.