Jättepandor har ofta problem med magen.
1 av 4
Jättepandor har ofta problem med magen.
Det gör att de är ännu mindre sugna på att skaffa barn
2 av 4
Det gör att de är ännu mindre sugna på att skaffa barn - Foto: Pixabay
Helt obegripligt! vem skulle inte vilja skaffa en sådan här?
3 av 4
Helt obegripligt! vem skulle inte vilja skaffa en sådan här? - Foto: Joshua Paul
Att de bara äter bambu verkar vara boven i dramat.
4 av 4
Att de bara äter bambu verkar vara boven i dramat. - Foto: Lee Jin-man

Vet du varför pandor alltid har ont i magen? Forskare har hittat svaret

De kanske verkar ha ett rätt lugnt och skönt liv, men det verkar faktiskt som att det är jättesynd om dem


Jättepandor är ju väldigt charmiga, men det finns faktiskt flera saker med dem som är hur kassa som helst. Till exempel har de väldigt svårt att föröka sig i fångenskap, och det blir ju inte enklare att de ofta fejkar sin graviditet. Men nu har forskare hittat ytterligare en sak som är dålig med pandorna: deras matsmältning.

Studien , som publicerats i Frontiers in Microbiology, kan ge ytterligare en förklaring till varför pandor är så kinkiga. Enligt forskarna kan det helt enkelt vara så att de ständigt har ont i magen.

Pandor är ju björnar, men till skillnad från de flesta andra så äter de helt vegetariskt. Faktum är att i det vilda så äter de nästan bara en sak, nämligen bambu. Det kan vara de här ensidiga kostvanorna som är grunden till deras problem. För trots att pandorna äter bara vegetabiliskt är deras matsmältningssystem mer likt ett djur som är allätare.

Det amerikanska forskarlaget har under ett år undersökt några pandors bajs, och sett att det under vissa perioder är väldigt slemmigt. Deras hypotes är att det här slemmet i själva verket är det slem som alla däggdjur har på insidan av sina tarmar. Det är bra att ha, eftersom det skyddar tarmen, men pandorna skickar alltså ut det. Det kan vara så att den riviga bambun liksom skrapar bort slemskiktet.

Efteråt måste dock pandorna bygga upp sitt slemskikt igen. Under den tiden har de dålig aptit och mår allmänt kasst. Den här perioden brukar dessutom komma precis efter parningssäsongen, och att de mår så risigt kan påverka honornas möjlighet att behålla ett foster.

Så hur ska man rädda pandorna? Bättre bambu, tycks vara svaret. Pandor i fångenskap bor ofta långt bort från där bambu växer naturligt, så de får gammal eller sämre sorter. Det är alltså det här som djurparker måste jobba extra hårt med. För magknip är ju kanske det allra värsta som finns.

Andra djur som har det svårt är palettkirurgfisken. Du vet, en sån där som Doris är. Och vet du vilken som är forskarnas nya favvofisk?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.