Vissa vanliga grönsaker och frukter kan faktiskt störa sömnen.
Vissa vanliga grönsaker och frukter kan faktiskt störa sömnen. - Foto: Illustration Nyheter24

Här är maten att undvika innan läggdags – kan störa sömnen

Det är ofta bra att äta innan läggdags. Men vissa matvaror borde inte finnas med i kvällssmålet – i alla fall om du vill sova bättre.


1. Din sömn kan störas av tomater

Tomater är mycket syrliga, vilket kan leda till halsbränna hos vissa individer, särskilt om de konsumeras i stora mängder eller sent på kvällen. Halsbränna sker när magens sura innehåll återflödar till matstrupen, vilket orsakar en brännande känsla i bröstet eller halsen. Om du äter tomater strax före läggdags, kan du uppleva denna obehagliga känsla när du ligger ner – vilket kan göra det svårare att somna eller väcka dig. Dessutom kan tomater, precis som alla livsmedel som är rika på fiber, hålla din kropp vaken för att smälta maten, vilket potentiellt kan påverka kvaliteten på din sömn.

Så får du maten att hålla längre i sommar – 8 enkla knep

2. Citrusfrukter kan vara dåligt för din sömn

Citrusfrukter som apelsiner, citroner och grapefrukter är också mycket syrliga. Även om de är fyllda med vitaminer och antioxidanter, kan deras höga syrehalt orsaka halsbränna, särskilt om du äter dem nära sänggåendet. Precis som med tomater, kan detta påverka din sömnkvalitet. Dessutom kan citrusfrukter också vara ett diuretikum, vilket innebär att de kan öka din urinproduktion och därmed antalet gånger du behöver gå på toaletten under natten. Om du ofta vaknar för att gå på toaletten kan det vara värt att begränsa intaget av citrusfrukter, och andra diuretikum, nära läggdags.

Släng ALDRIG gammal frukt – gör det här i stället

3. Broccoli och blomkål är sämre innan du ska sova

Dessa grönsaker är mycket hälsosamma och innehåller både mycket fiber och viktiga näringsämnen. Fiber hjälper till med matsmältningen och kan bidra till en känsla av mättnad. Dock kan dessa grönsaker vara svåra att smälta, särskilt om de konsumeras senare på kvällen. Att äta svårsmält mat före sänggåendet kan leda till att kroppen fortfarande arbetar med matsmältning när du försöker sova. Detta kan påverka kvaliteten på din sömn och potentiellt störa sömncyklerna. Dessutom kan dessa typer av grönsaker orsaka gaser och uppblåsthet hos vissa människor, vilket kan leda till obehag och störa sömnen.

100 varor – så långt efter bäst före-datumet kan du äta dem

4. Vissa starka ostar kan störa sömnen

Vissa starka ostar, som cheddar och stilton, innehåller en aminosyra som kallas tyramin. Tyramin kan stimulera hjärnan och göra att du känner dig mer vaken och alert, vilket kan göra det svårare att somna. Att äta dessa ostar nära sänggåendet kan därför potentiellt påverka din förmåga att somna och din sömnkvalitet. Om du märker att du har svårt att somna efter att ha ätit dessa typer av ostar kan det vara värt att försöka äta dem tidigare på dagen istället, eller begränsa mängden du äter. Dessutom kan äldre ostar vara svårare att smälta, vilket kan leda till matsmältningsproblem som också kan störa sömnen.

Håll dig mätt hela dagen – med dessa 7 urnyttiga matvaror

5. Choklad är gott - men dåligt för sömnen

Choklad, särskilt mörk choklad, kan innehålla både koffein och theobromin. Koffein är en stimulant som kan hålla dig vaken och alert, vilket kan störa din sömn. Mängden koffein i choklad varierar beroende på typ och mörkhet. Mörk choklad har oftast mer koffein än mjölkchoklad. Theobromin, en annan förening som finns i kakao, kan också påverka sömnen. Den har en mild stimulerande effekt och kan orsaka hjärtklappning hos vissa personer, vilket kan göra det svårare att somna.

Högt kolesterol? Prova dessa 7 nyttiga snacks

6. Att äta rött kött kan störa din sömn

Rött kött är fyllt med protein och andra näringsämnen, men det kan också vara svårare att smälta än andra livsmedel. Att äta en stor portion rött kött strax före sänggåendet kan leda till att kroppen behöver arbeta hårdare under natten för att smälta maten, vilket kan störa sömncyklerna och göra att du känner dig mindre utvilad på morgonen. Dessutom kan konsumtion av rött kött, särskilt fetare snitt, leda till halsbränna och andra matsmältningsproblem, vilket också kan påverka sömnen.

Svårt att sova? Ta genast bort detta från sovrummet

7. Din sömn störs av alkohol

Även om alkohol kan göra att du känner dig sömnig till en början, har det visat sig att det faktiskt kan störa sömncyklerna och minska kvaliteten på din sömn. Alkohol kan minska mängden REM-sömn (rapid eye movement), som är den sömncykel då drömmar oftast uppstår och som är viktig för inlärning och minne. Dessutom kan alkohol leda till sömnapné och snarkning, vilket kan påverka din egen och eventuellt en sängpartners sömnkvalitet. Slutligen kan alkohol, precis som citrusfrukten, fungera som ett diuretikum och orsaka att du behöver gå på toaletten mer frekvent under natten. 

Här finns en annan artikel om alkohol som kan vara av intresse...

Ny studie: Alkohol kan vara bra för hjärtat

/
/
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!