En ny studie har upptäckt att alkohol kan vara bra för hjärtat.
En ny studie har upptäckt att alkohol kan vara bra för hjärtat. - Foto: Pexels

Ny studie: alkohol kan vara bra för hjärtat

Många vet att stress kan leda till hjärtproblem. Nu har en ny studie upptäckt att alkohol faktiskt kan minska den risken.


Lätt till måttlig alkoholkonsumtion har länge förknippats med bättre hjärthälsa, och nu verkar forskare ha hittat en möjlig förklaring. I en ny studie utförd vid Massachusetts General Hospital har forskare upptäckt att alkohol kan minska stressignaler i hjärnan på ett varaktigt sätt, vilket leder till mindre belastning på hjärtat.

Forskarna granskade data från över 50 000 personer och bekräftade att ljus till måttlig alkoholkonsumtion var kopplad till betydande minskningar av risk för hjärt-kärlsjukdom. Denna effekt kunde inte förklaras av andra faktorer, såsom individernas socioekonomiska status, träningsmängd eller genetik.

När forskarna analyserade hjärnscanningar upptäckte de att alkoholkonsumtionen minskade aktiviteten i amygdalan, den del av hjärnan som kontrollerar känslor. Denna minskning av amygdalans aktivitet förknippades med en 22 procentig minskning av hjärt- och kärlsjukdomar. För de som tidigare lidit av ångestproblem, dubblades denna effekt till en 40 procentig minskning, skriver Time

Finns bättre sätt

Det är viktigt att notera att det inte finns en "säker" mängd alkohol att dricka. Det finns även bättre sätt att minska stress, bland annat att motionera och få tillräckligt med sömn. Forskarna hävdar att deras slutliga mål med framtida studier är att hitta ett farmakologiskt och effektivt sätt att säkert minska aktiviteten i amygdalan, för att därigenom minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!