Vad innebär allemansrätten och vilka lagar och regler gäller?
Vad innebär allemansrätten och vilka lagar och regler gäller? - Foto: Helena Landstedt/TT

Allemansrätten – här är alla regler du behöver känna till

Allemansrätten är en unik rättighet som ger oss friheten att njuta av naturen på våra egna villkor. Läs vidare för att förstå innebörden, reglerna och räckvidden av lagen som styr hur vi får röra oss i naturen.


Allemansrätten är en förankrad tradition i Sverige och vissa andra europeiska länder, som tillåter oss att vandra, campa och utforska naturen på egna villkor. Denna artikel kommer att guida dig genom dess ursprung, grunder och regler.

Vad är allemansrätten? 

Allemansrätten är en princip som ger alla friheten att vandra och utforska naturen. Den är skyddad av lag i Sverige och betyder bokstavligen "Alla människors rätt" att njuta av den svenska naturen.

Vad är huvudregeln i allemansrätten? 

Huvudregeln i allemansrätten är att du får njuta av naturen så länge du inte stör och inte förstör. Detta sammanfattas av det svenska miljöskyddsverket i frasen 'Stör inte – Förstör inte'. Man bör hålla dessa ord i åtanke när man utforskar den svenska naturen.

Vilka länder har allemansrätten? 

Flera länder har motsvarigheter till allemansrätten, inklusive Sverige, Finland, Island, Norge och Estland. Denna rättighet har överlevt i sin renaste form i dessa länder, där den har vunnits genom praxis över hundratals år. Den är så fundamental att den inte formaliserades i lag förrän i modern tid.

Vad får man inte göra enligt allemansrätten? 

Allemansrätten ger oss rätt att vandra, cykla, rida, åka skidor och campa på nästan all mark, förutom privata trädgårdar, nära bostadshus eller mark under odling. Medan vi har friheten att plocka bär, svampar och blommor från marken, har vi inte rätt att jaga, hugga ner träd eller genomföra störande aktiviteter, som att göra eldar och köra högljudda terrängfordon.

Var får man tälta i svensk natur enligt allemansrätten? 

Enligt allemansrätten i Sverige har du rätt att tälta på vilken mark som helst, med undantag för privata trädgårdar, nära bostadshus eller mark under odling. Du har friheten att sova på bergstoppar, vid sjöar, i lugna skogar eller vackra ängar.

Får man gå in i hagar enligt allemansrätten?

Enligt allemansrätten får man gå in i hagar som inte är inhägnade med stängsel eller grindar, förutsatt att man inte stör djuren eller skadar marken. Man ska dock vara försiktig och respektfull när man närmar sig djur, och inte gå mellan en ko och dess kalv. Man ska också stänga eventuella grindar efter sig. Om hagen är inhägnad med stängsel eller grindar, får man inte gå in utan markägarens tillstånd.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!