Ta reda på hur du packar på bäst sätt.
Ta reda på hur du packar på bäst sätt. - Foto: Nyheter24 / Pexels

5 enkla packningstips – få med allt på semestern

Att packa är svårt – det är ju alltid så mycket man vill ha med. Här får du några tips på hur du minskar packningshuvudvärken.


Att resa kan vara både spännande och befriande, men när det kommer till packning kan stressen ta överhand. Alla har vi stått där med en resväska och en hög med kläder, böcker och andra nödvändigheter, och undrat hur allt ska få plats. Att packa effektivt är en konstform och en vetenskap som kräver strategi och taktik. Här är några tips att överväga när du packar inför sommarsemestern.

1. Rulla dina kläder 

Metoden med att rulla kläder kan vara betydligt mer utrymmeseffektiv än traditionell vikning. Den passar särskilt bra för kläder i mjuka material, som T-shirts, underkläder, och mjukisbyxor. Så här gör du:

  • Lägg ut klädesplagget plant på en yta.
  • Vik in kanterna så att plagget får en ungefärlig rektangulär form.
  • Börja rulla från ena änden tills du når den andra. Försök att rulla så tätt som möjligt för att spara utrymme och undvika veck.

För kläder som lätt blir skrynkliga, som skjortor och klänningar, kan du prova metoden "bunt packning". Istället för att rulla varje klädesplagg individuellt, gör du en bunt av alla kläder du vill packa:

  • Lägg ut dina kläder i en bunt, med de största plaggen längst ut och de mindre i mitten.
  • Vik in ärmarna och andra utstickande delar.
  • Rulla upp bunten från ena änden. Även här ska du försöka rulla så tätt som möjligt.

2. Använd varje utrymme

Varje centimeter i din resväska är värdefull, så försök att använda varenda liten vrå. Till exempel kan du utnyttja utrymmet inuti skor och andra hårda föremål för att packa mindre saker. Strumpor, underkläder, laddare, smycken och andra små föremål kan passa perfekt inuti skor.

  • Rulla dina strumpor eller andra mindre klädesplagg och stoppa dem i skorna.
  • Om du har ömtåliga föremål, som smycken eller glasögon, kan du överväga att placera dem inuti skor för extra skydd.

Tänk också på att packa platta föremål längs väskans sidor. Detta kan vara tunna böcker, dokument, eller plattor med elektronik som en laptop eller surfplatta. På så sätt utnyttjar du utrymmet effektivt utan att skapa ojämn belastning i väskan.

9 tips att tänka på när du ska resa ensam

3. Packa tungt på botten

Att packa de tyngsta föremålen längst ner i väskan hjälper till att hålla väskan balanserad och förhindrar att kläder och känsliga föremål blir krossade eller skrynkliga. Här är några steg att följa:

  • Börja med skor och andra tunga föremål, som böcker eller elektronik. Om du använder en resväska på hjul, tänk på "botten" som den sida av väskan som kommer att vara nedåt när du drar den.
  • Packa nästa lager med medeltunga föremål, som jeans och jackor.
  • Lätta föremål, som skjortor, underkläder och badkläder, bör packas sist och ligga överst. De kommer att bli mindre skrynkliga om de inte har för mycket vikt på sig.

4. Använd packningskuber

Packningskuber är små, lättviktiga väskor som är utformade för att organisera och komprimera ditt bagage. De är ofta gjorda av ett lätt och slitstarkt material, med en dragkedja för att stänga. Här är några tips för att använda dem effektivt:

  • Kategorisera dina kläder: Använd olika packningskuber för olika typer av kläder. Till exempel kan du ha en kub för underkläder, en för tröjor och en för byxor. Detta hjälper dig att hitta vad du behöver snabbt och lätt, utan att behöva gräva igenom hela ditt bagage.
  • Rulla dina kläder: Som tidigare nämnts, kan rullning av kläder spara utrymme och minska skrynklor. Detta är särskilt effektivt när du använder packningskuber, eftersom du kan rulla kläderna tätt och sedan placera dem sida vid sida i kuben.
  • Använd kuber i olika storlekar: För att maximera utrymmet i ditt bagage, välj packningskuber i olika storlekar som passar ditt bagage och dina kläder bäst. Du kan till exempel använda en stor kub för tröjor och byxor, en mediumstor kub för underkläder och strumpor, och en liten kub för smycken och andra små föremål.

5. Tänk på skorna

Skor är bland de mest platskrävande objekten vi packar när vi reser. De kan vara otympliga och tunga, och de kan även smutsa ner andra saker i ditt bagage om de inte är ordentligt rengjorda. Därför är det viktigt att tänka noga på vilka skor du verkligen behöver ta med dig. Här är några råd:

  • Prioritera mångsidighet: Ta med skor som är lämpliga för flera olika aktiviteter och klädstilar. Ett par bekväma promenadskor som också ser tillräckligt stiliga ut för en kväll på stan kan vara en utmärkt start. Om du planerar att vara mycket aktiv eller besöka ett område med särskilda krav (t.ex. vandring i berg), kan du behöva ett par specialiserade skor.
  • Begränsa antalet skor: En allmän tumregel är att inte ta med mer än tre par skor: ett par för resande (de du har på dig), ett par för specifika aktiviteter (t.ex. löparskor eller klätterskor), och ett par för tillfällen som kräver lite mer formella skor.
  • Packa skorna smart: Se till att utnyttja utrymmet i och runt dina skor. Du kan rulla upp strumpor eller underkläder och stoppa in dem i skorna för att utnyttja allt tillgängligt utrymme. Du kan också överväga att använda en skopåse eller plastpåse för att förhindra att smuts på skorna kommer i kontakt med dina kläder.
  • Planera dina outfits: Om du planerar dina outfits i förväg kan du försäkra dig om att skorna du tar med dig kommer att matcha allt du har att bära. Detta minskar risken för att ta med ett par skor som du inte använder.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!