Englands förbundskapten Gareth Southgate (till vänster) och Jordan Henderson (till höger). Arkivbild.
Englands förbundskapten Gareth Southgate (till vänster) och Jordan Henderson (till höger). Arkivbild. - Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Southgate om Hendersons Saudiflytt: "Komplicerat"

Engelske landslagsmittfältaren Jordan Henderson presenterades i förra veckan av saudiska al-Ettifaq. Nu har Englands förbundskapten Gareth Southgate kommenterat flytten. Det är inte upp till mig att döma någon, säger Southgate i Talksport.


Liverpools före detta lagkapten Jordan Henderson, 33, blev i förra veckan klar för den saudiarabiska klubben al-Ettifaq.

Henderson, som tidigare tagit tydlig ställning för hbtq-rättigheter, har kritiserats för sitt beslut att lämna England för Saudiarabien – ett land där det råder stora brister när det gäller mänskliga rättigheter och där homosexualitet är förbjudet.

Englands förbundskapten Gareth Southgate säger till radiokanalen Talksport att han förstår kritiken som riktats mot mittfältaren.

— Jag tycker att det är väldigt komplicerat. Jag har förstått att han tidigare stöttat hbtq-gemenskapen och jag kan förstå varför de reagerat starkt på det, säger Southgate och fortsätter:

— Jag tror inte att det förändrar hans syn på vad han tror på. Nu befinner vi oss i en mycket komplex värld. Vad ska vi säga? Att ingen borde spela i (Saudiägda) Newcastle? Att ingen ska arbeta för företag som saudierna äger, eller att ingen ska köpa olja från saudierna?

Southgate berättade även att Henderson uttryckt en oro att flytten skulle påverka fortsatt spel i landslaget. Något förbundskaptenen menar inte kommer att hända.

— Vi skulle vara dumma om vi gjorde det. Varför skulle vi utesluta någon baserat på var de spelar? Vi måste se hur de spelar, säger förbundskaptenen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!