Zecira Musovic har gjort succé i målet för det svenska landslaget under VM.
Zecira Musovic har gjort succé i målet för det svenska landslaget under VM. - Foto: Scott Barbour & Pontus Lundahl/TT

Så psykar Zecira Musovic motståndarna: "Ett mentalt spel..."

Zecira Musovic har under fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland vuxit till en självklar del i den svenska startelvan. En del bakom framgång kan vara de psykningar hon tar till för att skaffa sig ett övertag.


Den svenska målvakten Zecira Musovic spelar till vardags för den engelska storklubben Chelsea FC. Men det som fått henne att bubbla upp och vara på svenska folkets läppar är snarare prestationen i fotbolls-VM som Sverige just nu spelar i Australien och Nya Zeeland.

Målvakten, som vuxit till Sveriges första val mellan stolparna, har gjort stor succé och var den klarast lysande stjärnan i åttondelsfinalen mot USA, som Sverige vann på straffläggning. 

Succén har inte gått obemärkt förbi, men det har däremot hennes psykologiska krigsföring på planen. I en intervju med Aftonbladet bemöter hon ryktena om de vassa psykningarna, som tros vara en del i framgången. 

– Någonstans vet man att det är ett mentalt spel också. Kan man komma in lite i huvudet är det bättre, berättar hon för tidningen.

Fotbolls-VM 2023: Det heter de svenska spelarna på Instagram

Psykningarna under straffläggningen

Under straffläggningen mot USA kunde de flesta som satt klistrade framför tv:n se hur hon tog lite extra lång tid på sig innan hon positionerade sig på linjen, vilket tvingade motståndaren att vänta extra länge på att få slå straffen, som därefter missades.

– Vad får jag avslöja. Nej men så klart, det är en process som alla skyttar går igenom. På förhand ska det bara vara lätt att sätta en straff i mål, målvakten täcker en så liten del, säger hon.

Utöver psykningarna mot straffsparksläggarna syntes även en lapp med instruktioner fastklistrad på målvaktens vattenflaska, något som nog de amerikanska spelarna inte heller missade. 

– Jag vet inte hur andra målvakter tänker, men personligen tycker jag bara att det är en win-win-situation. Man förväntar sig att skytten ska sätta straffen. Själv kan man bara gå fram och försöka spela det mentala spelet så mycket som möjligt. Jag älskar de lägena.

Hon tog även till en minst sagt karismatiskt psykning när hon valde att le brett varje gång bollen skulle lämnas över till motståndaren. 

Zecira Musovic har sina knep för att skaffa sig övertag i matcherna, något som förhoppningsvis ska hjälpa Sverige att ta sig hela vägen till finalen där man hoppas bärga guldet innan hemresan.

Frågan till landslagets Zećira Mušović får folk att rasa: ”Skitsnack”

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!