Neymar flyttar till Saudiarabien. Arkivbild.
Neymar flyttar till Saudiarabien. Arkivbild. - Foto: Christophe Ena/AP/TT

Neymar till Saudiarabien – uppges få miljardlön

En av sommarens transferbomber är nu ett faktum: brasilianske superstjärnan Neymar flyttar till Saudiarabien. 31-åringen lämnar franska Paris SG för saudiska fotbollslaget al-Hilal. Brassen har skrivit på ett tvåårskontrakt och övergångssumman uppges landa på runt en miljard kronor.


De kommande två åren uppges Neymar totalt tjäna 4,3 miljarder kronor i lön och diverse bonusar. Årslönen ligger, enligt flera medier, på en miljard kronor.

I al-Hilal blir Neymar klubbkamrat med andra stjärnvärvningar som Kalidou Koulibaly (Senegal), Rúben Neves (Portugal) och Malcom (Brasilien).

"Jag är här, jag är "hilali", säger Neymar i presentationsvideon som har publicerats på X, tidigare Twitter.

Ordföranden: "Det är tufft"

Saudiarabien har storsatsat på fotboll under den senaste tiden. Sedan tidigare har stora namn som Cristiano Ronaldo och Karim Benzema valt spel i den saudiska ligan.

Just al-Hilal var tidigare på jakt efter Lionel Messi och Kylian Mbappé, men duon nobbade klubben.

Neymar blev världens dyraste fotbollsspelare när han lämnade Barcelona för PSG sommaren 2017. Brassen kostade den franska storklubben 2,2 miljarder kronor.

"Jag kommer aldrig glömma dagen då han anlände till Paris Saint-Germain, och inte heller vad Neymar har betytt för klubben och projektet de senaste sex åren. Det är tufft att säga adjö till en av världens bästa spelare", säger PSG:s ordförande Nasser al-Khelaifi i ett uttalande.

Totalt blev det 118 mål på 173 matcher i Parisklubben. Han lyfte ligabucklan fem gånger och blev cupmästare tre – men lyckades aldrig vinna Champions League med PSG.

PIF ligger bakom

Den saudiska sportsatsningen har anklagats för att vara sporttvätt – ett försök att tvätta rent kungadömets bristande rykte gällande mänskliga rättigheter. Landet anklagas för brott mot mänskliga rättigheter, brist på yttrandefrihet och diskriminering av kvinnor. Homosexualitet är förbjudet och dödsstraff praktiseras.

Saudiska investeringsfonden PIF, som leds av kronprins Mohammed bin Salman, ligger bakom satsningen. PIF äger sedan tidigare Premier League-klubben Newcastle, och i juni tog man över aktiemajoriteten i klubbarna al-Nassr, al-Ittihad, al-Ahli och al-Hilal.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!