Avspärrningar i Bryssel.
Avspärrningar i Bryssel. - Foto: Martin Meissner/AP/TT

Lista: Andra attentat mot idrottsevenemang

Terrorattentatet i Bryssel skakar om idrottsvärlden. Attacken är dock inte den första med sportevenemang som måltavla. Här är andra attentat i idrottshistorien.


Inför avspark i Sveriges EM-kval borta mot Belgien sköts två personer, som bar svenska matchtröjor, till döds i närheten av Kung Baudouin-stadion.

Första halvlek spelades men sedan avbröts matchen. Publik, lagen och medier hölls kvar på arenan då belgisk polis ansåg att platsen var den säkraste i huvudstaden där och då.

Gärningsmannen, en 40-årig man som enligt medieuppgifter sedan tidigare var känd av polisen, hann uttala sig IS-relaterat på sociala medier innan han sköts till döds av polis.

Efter dådet höjdes terrorhotnivån till den högsta, fyra.

+ Paris 2015

13 november utsätts Paris för flera terrorattacker. Tre självmordsbomber utlöses utanför nationalarenan Stade de France där Frankrike och Tyskland spelar en vänskapsmatch i fotboll. En kort tid senare öppnar fyra män eld i konsertlokalen Bataclan. I attackerna dödas sammantaget 130 personer och 350 skadas.

+ USA 2013

När löparna i Boston maraton är på väg mål mot detonerar två bomber. Tre personer dödas och 144 skadas.

+ Angola 2010

På väg till de afrikanska mästerskapen i fotboll i Angola attackeras Togos spelarbuss. En chaufför, en assisterande tränare och en pressekreterare dödas och flera personer skadas.

+ Pakistan 2002

En självmordsbombare detonerar en bomb utanför ett hotell i Karachi, där cricketlandslagen från Pakistan och Nya Zeeland bor. 14 personer dödas.

+ Spanien 2002

Några timmar före semifinalen i Champions League mellan Real Madrid och Barcelona exploderar en bomb nära Bernabéu-stadion i Madrid. 17 personer skadas. Den baskiska separatiströrelsen ETA tar på sig attacken.

+ Pakistan 2002

Under en bussfärd i Lahore attackeras Sri Lankas cricketlandslag på väg till en landskamp mot Pakistan. Åtta personer dödas och sex spelare skadas.

+ USA 1996

På Centennial Olympic Park, en central plats under OS i Atlanta, har tusentals åskådare samlats för en konsert när en bomb exploderar. Två personer dödas och 111 skadas.

+ Tyskland 1972

Under OS i München stormar åtta palestinier, medlemmar av Svarta september, OS-byn och dödar två israeliska idrottsmän samtidigt som de tar nio israeler som gisslan. OS avbryts. Israel vägrar ge efter på Svarta septembers krav och när den västtyska polisen beskjuter organisationen dödar de sin gisslan. Fem medlemmar av Svarta september och en västtysk polis dödas i striderna som följer.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!