Förbundskapten Janne Andersson, till höger, i Viaplays studio efter EM-kvalmatchen mot Azerbajdzjan i mars. Andersson lämnade sändningen i vredesmod efter en häftig diskussion med Bojan Djordjic, tvåa från höger. Arkivbild.
Förbundskapten Janne Andersson, till höger, i Viaplays studio efter EM-kvalmatchen mot Azerbajdzjan i mars. Andersson lämnade sändningen i vredesmod efter en häftig diskussion med Bojan Djordjic, tvåa från höger. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Terror, tv-bråk och VM-brons – så var fotbollsåret

VM-bronset i Brisbane var den sportsliga höjdpunkten. Herrlandslagets kräftgång den stora besvikelsen. Men den allra största snackisen: det direktsända tv-bråket mellan Janne Andersson och Bojan Djordjic. Så här var det svenska fotbollsåret 2023.


+ Pyromani och publikrekord

Bengalfester, knallskottsorgier, maskerade ligister som lever rövare eftersom de kan och inte i någon större utsträckning behöver frukta en tandlös lagstiftning. Det är en bild av tillståndet i svensk herrfotboll. "Vi kan inte ha en sådan säsong som vi hade. Det är helt oacceptabelt och kommer att krävas mycket av många därute i Fotbollssverige", sade socialminister Jakob Forssmed (KD) efter ett möte med fotbollens representanter i december.

En annan, betydligt positivare bild, är konstnärliga tifon, stark samhörighet och en allsvenska som för första gången (med 16 lag) drog över tre miljoner åskådare. I ett internationellt perspektiv är allsvenskan en fotbollsmässigt rätt kass produkt, men svensken älskar sin högsta serie och att gå på match, trots ideliga avbrott.

Bengaler, rök och maskerade personer var ett vanligt inslag på de herrallsvenska läktarna 2023. Arkivbild.

+ Terrordådet överskuggade allt

Herrlandslaget åkte på proppar tidigt mot både Belgien och Österrike och kvalet till EM var i praktiken över redan innan det nått halvvägs. Men de sportsliga motgångarna saknade all betydelse när ondskan valde svenska supportrar som måltavlor bara någon timme före matchen mot Belgien. Matchen bröts i halvtid – lagen vägrade spela vidare när de fick reda på vad som hänt – och tiotusentals åskådarna hölls kvar på Kung Baudouin-stadion tills faran bedömdes över. Morden i Bryssel skakade svensk fotboll. Vid en känslosam manifestation på Friends arena i november hedrades offren för terrordådet.

EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige bröts i halvtid sedan två svenska supportrar mördats i ett terrordåd i Bryssel. Arkivbild.

+ Utrensning på förbundskansliet

Två missade mästerskap i rad kostade Janne Andersson jobbet i höstas. Han är bara en i raden av profiler som gjort sitt hos fotbollsförbundet. Fredrik Reinfeldt vann ordförandeomröstningen och ersatte Karl-Erik Nilsson. Håkan Sjöstrand fick ge plats åt Andrea Möllerberg som generalsekreterare och Jens T Andersson slutade som övergripande landslagschef. Innan året var slut klev förre landslagsstjärnan Kim Källström in som fotbollschef. Mer är att vänta i ett förbund som måste spara och samtidigt investera i en ny framtid.

+ Malmö FF bäst – igen

30 allsvenska omgångar spelas och det slutar med att Malmö FF vinner. Jo, så brukar det se ut men när det drog ihop sig i höstrusket var det snarare Elfsborg som förlorade SM-guldet. Två gånger, dessutom. När Häcken slog MFF hemma i den näst sista omgången dukades det upp för guldfest på Borås arena. Seger mot Degerfors och saken var klar. Vid full tid var den kollektiva besvikelsen monumental. Spridda på planen låg gulklädda elfsborgare och rödtröjade degerforsare och förbannade sakernas tillstånd. 2–2 betydde två saker: Elfsborg missade matchbollen, Degerfors åkte ur allsvenskan. En vecka senare säkrade MFF klubbens 23:e SM-guld via en tveksamt dömd straff i den helt avgörande avslutningen mot Elfsborg.

Malmö FFs guldhjälte Isaac Kiese Thelin jublar över SM-titeln.

+ Janne-Bojan-bråket

Romelu Lukaku stänkte in tre bollar när Belgien körde över herrlandslaget i EM-kvalstarten. Några dagar senare gjorde Sverige 5–0 mot Azerbajdzjan och i synnerhet inhopparen Jesper Karlsson visade sina kvaliteter. Förbundskapten Janne Andersson gick nöjd och belåten till Viaplays studio för att prata om matchen. Han möttes av en mycket kritisk Bojan Djordjic. Den heta ordväxlingen, varpå Andersson lämnade intervjun i förtid, är ett stycke svensk tv-historia.

En ångerfull förbundskapten träffade några dagar senare Djordjic och bad om ursäkt.

+ Nytt succémästerskap

Det fanns förståsigpåare som antydde att Sverige hade halkat efter de bästa nationerna på damsidan. VM i Australien och Nya Zeeland gav svar på tal. Sverige vann planenligt sin grupp men ställdes mot regerande världsmästaren USA redan i åttondelsfinal. Det blev en bragdartad match, där målvakten Zecira Musovics insats gjorde henne folkkär, och där avancemanget säkrades efter en gastkramande straffläggning. Lina Hurtigs avgörande straff är en svensk klassiker. Först efter VAR-koll stod det klart att bollen hade passerat mållinjen med minsta möjliga marginal.

Kvartsfinalsegern mot VM:s dittills bästa lag, Japan, var sedan mästerskapets bästa för svensk del (2–1). Drömmen om ett första svenskt VM-guld tog dock slut mot Spanien, där Olga Carmona avgjorde genom att sätta 2–1 med ett distansskott i slutminuterna.

I bronsmatchen mot Tony Gustavssons Australien var det ändå inget snack. Sverige vann med 2–0 och ännu en medalj var säkrad. Sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten för sex år sedan har det blivit: VM-brons 2019, OS-silver 2021, delad tredjeplats i EM 2022 och VM-brons 2023.

De svenska spelarna jublar efter ett bärgat VM-brons i Brisbane.

+ Tronskifte efter högdramatisk upplösning

Damallsvenskan 2023 går till historien som en av de mer dramatiska. Inför sista omgången hade tre lag fortfarande chansen på SM-guldet efter en höst där framför allt Hammarby och Häcken turats om att ha och tappa initiativet i toppen, med Linköping som en ständigt jagande skugga. Hammarby såg ut att ha säkrat bucklan efter två mål av Madelen Janogy mot IFK Norrköping, men på Hisingen hände det samtidigt grejer. Häcken, på samma poäng som Hammarby men med sämre målskillnad inför slutomgången, gjorde det ena målet efter det andra – och när Rosa Kafaji satte 4–0 på straff fattades bara två mål till för att Häcken skulle bli svenska mästare. Men trots tung press blev det inga fler mål.

Hammarbys damer tog därmed sitt första SM-guld på 38 år och fullbordade också en dubbel efter att under våren ha tagit hem svenska cupen. Mycket talar för att "Bajen", som gjort en storsatsning de senaste åren, är i toppen för att stanna.

Hammarbys Madelen Janogy och Matilda Vinberg med segerbucklan efter att ha säkrat SM-guldet.

+ Kaptenens farväl

En av svensk fotbolls mäktigaste landslagskarriärer tog slut den 5 december i Málaga. Det perfekta slutet fick inte Caroline Seger, men efter Sveriges 3–5-förlust borta mot Spanien mottog 38-åringen stående ovationer och hissades i luften av både svenska och spanska spelare. Segers 240 A-landskamper är ett ett svårslaget svenskt rekord. Men det sista landslagsåret blev inte det roligaste. Visserligen fick hon med sig ännu en mästerskapsmedalj, ett brons, från sommarens VM i Australien och Nya Zeeland. Men för första gången i karriären har Seger varit rejält skadedrabbad, och fick bara begränsat med speltid under mästerskapet. Samtidigt hade klubblaget Rosengård sin sämsta säsong någonsin, och blev inte bättre än sjua i damallsvenskan.

Den som vill se mer av Seger har åtminstone ett år till på sig. Veteranen har ett år kvar på kontraktet med Rosengård.

Caroline Seger i tårar i samband med avskedet i landslaget efter Nations League-matchen mot Spanien i Málaga.

+ Historiskt mästerskap väntar – dessvärre

OS 2024 går till historien som det första utan svenskt deltagande i damernas fotbollsturnering. Höstens Nations League gick inte alls som Sverige hade tänkt. Efter dubbla förluster mot Spanien, ett oväntat nederlag mot Schweiz och ytterligare ett poängtapp mot Italien försvann möjligheten att vinna gruppen och kunna kvala in till OS. Det är första gången som fotbollsdamerna missar ett globalt mästerskap.

Som om inte det vore nog blev Sverige bara trea i gruppen, efter Spanien och Italien, vilket innebär att man tvingas till ett playoff i februari om att hänga kvar i A-divisionen. Eventuell nedflyttning gäller i vårens EM-kval, vilket gör vägen till Europamästerskapet 2025 betydligt krångligare.

TT
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!