Jessie Diggins tog hem Tour de Ski.
Jessie Diggins tog hem Tour de Ski. - Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

Karlsson förlorade kampen mot backen: "Besviken"

Frida Karlsson ville ha revansch på Alpe Cermis – men Tour de Ski slutade i besvikelse för den svenska längdstjärnan. Jessie Diggins höll för trycket och tog hem touren i överlägsen stil. Jag har ingen bra dag, säger en uppgiven Karlsson.


Hon är trött och frusen. En bit bort lyser strålkastarljusen upp Tour de Skis klassiska målgång.

Frida Karlssons förhållande till Alpe Cermis fortsätter att vara komplicerat.

— Det var skönt att korsa mållinjen. Jag vet att, om jag är i bra slag, så passar den här backen mig bra, säger Karlsson efter tiondeplatsen på söndagens avslutningsetapp.

I fjol kröntes hon visserligen till Tour de Ski-mästare på toppen av den ökända backen som avslutar touren, men först efter att ha kollapsat vid målgång.

I år var hon aldrig nära totalsegern.

Det sprudlar av förklarliga skäl inte om 24-åringen när hon konstaterar:

— Jag hade inte kunnat göra något mer, inte med den känslan. Jag gav det jag hade. Det är klart att jag hade velat åka bättre i dag.

Plågad Diggins

Insatsen på slutetappen motsvarade inte alls hennes förväntningar efter lördagens jaktstart, där Karlsson blev tvåa bakom Linn Svahn. Det räckte ändå till att bli bästa svenska i Tour de Ski med en slutlig fjärdeplats. Upp till segraren Jessie Diggins från USA skiljde en minut och 17 sekunder. För att nå en pallplats hade Karlsson behövt plocka 38 sekunder på finländskan Kerttu Niskanen.

— Det var tungt i dag, jag har ingen bra dag. Det kändes inte som i går så jag är besviken. Jag hade velat åka bättre, säger Karlsson efter loppet och fortsätter:

32-åriga Diggins höll samtidigt för trycket och vann touren med 31,6 sekunders marginal ner till totaltvåan Heidi Weng, Norge. Amerikanskan såg svårt plågad ut under stora delar av söndagens lopp, men med hjälp av sin välkända tävlingsskalle såg hon till att hålla undan.

— Det känns riktigt, riktigt häftigt att ha klarat av det. Jag är så stolt över laget, det här var en lagseger för oss. Hela laget hade en fantastisk dag och en fantastisk tour, säger Diggins.

"Frida hade hoppats på mer"

Sverige hade tre åkare bland de sex främsta, men alla precis utanför pallen. Jonna Sundling slutade femma och Linn Svahn, som vann tre av sju etapper, blev sexa.

— Vi har en väldigt hög kapacitet men den sista etappen är något utöver det vanliga och vi gjorde vårt yttersta. Så långt kom vi i dag, vi kanske kommer längre en annan dag, säger Jonna Sundling.

Sundling är nöjd med sin insats i touren som helhet, men konstaterar samtidigt:

— Jag får till en bra backe, men jag tror att framför allt Frida hade hoppats på mer.

Sophia Laukli, USA, vann söndagens etapp, efter att ha utklassat allt motstånd på slutet. Det var hennes första världscupseger.

— Jag kunde inte vara gladare. Det här var över min förväntan. Det är väldigt kul att vinna. Det är roligt att även Diggins vann, det är inte ofta vi vinner båda två, säger Laukli.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!