Målvaktsdebutanten Simon Möller knyter näven efter en av flera räddningar i EM-genrepet mot Japan.
Målvaktsdebutanten Simon Möller knyter näven efter en av flera räddningar i EM-genrepet mot Japan. - Foto: Johan Nilsson/TT

EM-genrepet: Nytt svenskt målkalas mot Japan

Hyggligt med speltid åt så många som möjligt och – viktigast av allt – inga skador. Det gällde i genrepet mot Japan. Nu är det bara dagar till att handbollslandslaget börjar sin jakt på ett nytt EM-guld.


Bosnien-Hercegovina väntar när gruppspelet drar igång i Mannheim på torsdag. Den första matchen av – är det tänkt – många de kommande veckorna runt om i Tyskland.

Handbollsherrarna är regerande mästare efter den högdramatiska finalen mot Spanien i Budapest för två år sedan.

Men var står landslaget nu, på randen till ett nytt mästerskap? Japan skojades bort med 42–30 i Jönköping i fredags. Två dagar senare hade inte styrkeförhållandet mellan nationerna utvecklats till japansk fördel.

Publiken i Ängelholm bjöds även den på ett ensidigt målkalas, snäppet värre än häromdagen. Sverige vann med förkrossande 43–23.

"Världens bästa Karlsson"

Redan i halvtid hade Sverige via olika anfallskombinationer tryckt in 24 bollar. Värst var Sebastian Karlsson.

Den som skötte musiken i hallen spelade "Världens bästa Karlsson" vid varje mål. Sex gånger vevades den igång.

— Det är kul att få den låten, säger Karlsson till SVT.

Trots det medelmåttiga motståndet var han nöjd med prestationen.

— Vi får träna på mycket av det vi ska göra inför EM. Det springs ordentligt. Det var lite pingislunga där i början, men så ska det vara. Vi ska spela fartfylld handboll.

"Lyckades hålla styr på det"

Förbundskaptenen Glenn Solberg såg till att många spelare fick röra på sig inför EM-premiären. 14 av de svenska utespelarna gjorde mål. Det var bara Jonathan Carlsbogård som inte hamnade i det protokollet.

Albin Lagergren fick en smäll i andra halvlek.

— Det är ingen fara. Jag tappade andan bara. Det är okej, säger Lagergren som spelade sin 100:e landskamp.

Simon Möller fick debutera i målet.

— Det var länge sedan jag var så här nervös inför en match, men jag lyckades hålla styr på det tack vare mina lagkamrater. De har fått mig att känna mig lugn och som en i laget, säger han till SVT.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!