Andreas Palicka storspelade när Sverige besegrade Nederländerna i handbolls-EM.
Andreas Palicka storspelade när Sverige besegrade Nederländerna i handbolls-EM. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svensk seger efter jätterysare – Palicka hjälte

Nu har även Sverige fått känna på hur det är att uppleva en rysare i årets EM – som tur är med lyckligt slut. Nederländerna besegrades med 29–28 – efter några avgörande Andreas Palicka-räddningar i slutet. Jag försöker behålla lugnet i en stressad situation, säger Palicka i Viaplay.


Extremt viktiga poäng stod på spel när mötet mellan Sverige och Nederländerna skulle avgöras i Mannheim.

För det är stor skillnad om man har med sig två eller noll poäng till mellanrundan i Hamburg, där tuffa matcher mot bland annat Norge och Danmark väntar.

Palicka: "Inte mycket som fungerar"

När Sverige tog EM-guld för två år sedan vann man de tre avslutande matcherna med uddamålet och nu blev det ännu en plågsamt svettig rysare.

Nederländerna hade möjlighet att utöka till en tvåmålsledning med bara ett par minuter kvar, men i stället kunde Hampus Wanne kort därefter kvittera på straff. Med ungefär minuten kvar lyckades Felix Claar skicka in 29–28 för Sverige.

— Efter en sån här match med förväntningar så är det lätt att ta med sig negativa tankar för att vi “bara“ vann med ett mål, men jag ser det som en otrolig styrka att ta det klivet, vara under press hela matchen, säger Andreas Palicka i Viaplay och fortsätter:

— Det är inte mycket som fungerar, och en tvåminutare strax före slutet också, men bevara kylan i huvudet trots att det på banan inte funkar och det är en styrka. Det finns inga lätta matcher i ett EM.

Palicka fenomenal

Sedan klev Palicka – som hade suttit på bänken nästan hela andra halvlek – in i handlingarna. Ett par matchavgörande räddningar av veteranen och lagkaptenen gör att Sverige tar med sig två poäng till mellanrundan.

— Just nu pumpar adrenalinet ganska hårt, det är rätt kort efter match, en match som vi på förhand visste skulle bli otroligt svår. Jag har varit med ett tag nu, det handlar väldigt mycket om det man kan och använda den rutin man har och låta kroppen reagera, och det är det jag gör i slutet, säger Palicka efter matchen.

Sveriges Felix Claar i luften.

Efter två inledande EM-segrar av promenadkaraktär, mot Bosnien-Hercegovina och Georgien, fick Sverige bekänna färg ordentligt i gruppfinalen mot Nederländerna.

Anförda av spelfördelaren Luc Steins spelade Nederländerna kvickt, finurligt och dyrkade gång på gång upp det blågula försvaret.

Sverige hade det betydligt tuffare offensivt och det gäller inte minst en ovanligt hafsig Jim Gottfridsson. När han byttes ut redan efter drygt tio minuter var underläget 3–6. Den enda svensken som njöt i Mannheim just då var Staffan Olsson, landslagslegendaren och ex-förbundskaptenen som nu leder Nederländerna och för första gången ställdes mot hemlandet.

Claar väckte Sverige

Gottfridsson ersattes av Felix Claar vars dagsform var desto bättre. Med östgöten som härförare tuggade sig Sverige sakta ikapp, till och med förbi en liten kort stund, och i halvtid var det helt lika vid 15–15.

Tobias Thulin ersatte Andreas Palicka i målet efter paus och fick en smakstart mellan stolparna, och då kunde Sverige direkt dra iväg till en tremålsledning. Men Nederländerna kom tillbaka – och åkte på en skadesmäll när linjespelare Samir Benghanem fick bäras ut på bår.

Då var ställningen 25–25 med tio minuter kvar att spela.

Likaläge, rysarläge.

Och så fortsatte det hela vägen in i slutsekunderna.

Sverige möter i mellanrundan Slovenien, Danmark, Portugal och Norge.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!