Anders Besseberg. Arkivbild.
Anders Besseberg. Arkivbild. - Foto: Berit Roald/NTB/TT

Erkänner rysk förbindelse, men inte prostitution

Den förre skidskyttebasen Anders Besseberg erkänner i rättegången att han haft ett förhållande med en rysk kvinna. Men han nekar till kopplingar till prostituerade.


Anders Besseberg, 77, var ordförande i Internationella skidskytteförbundet (IBU) i 26 år och avgick 2018 när han blev anklagad för korruption.

Nu pågår en rättegång i Norge, där han på tisdagen förhördes om sina kopplingar till ryska kvinnor.

Besseberg erkände att han hade ett utomäktenskapligt förhållande med en 42-årig rysk kvinna, som han säger sig ha haft samröre med två gånger (2016 och 2018) och sade att det skedde på hans initiativ. Norrmannen avvisade att kvinnan skulle ha varit en prostituerad som ryssar skulle ha presenterat för honom för att senare kunna få gentjänster.

Den förre skidskyttebasen nekade även till att ljudupptagningar av telefonsamtal till belarusiern Jevgenij Redkin skulle knyta Besseberg till prostituerade.

— Jag sa (till Redkin) på ett trevligt sätt att det var helt ointressant, att om det var ett erbjudande om två prostituerade till mig, så att säga, så var det helt uteslutet, säger Besseberg i förhöret.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!