Hanna Öberg och svenskorna hade inget med medaljstriden att göra.
Hanna Öberg och svenskorna hade inget med medaljstriden att göra. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nytt franskt VM-guld – svenskorna långt efter

Justine Braisaz-Bouchet fixade Frankrikes sjätte guld i skidskytte-VM, samtidigt som svenskorna sköt bort sig tidigt i masstarten. Hanna Öberg var bästa svenska på en niondeplats.


— I dag var det en riktigt tuff tävling. Men jag kan inte lämna här och vara besviken. Damstafetten och gårdagen är ett väldigt fint minne som jag kommer ha med mig, säger Hanna Öberg till SVT.

De blågula skidskyttedamerna förmådde dock inte surfa vidare på framgångsvågen efter lördagens stafetter i Nove Mesto.

I damernas avslutande masstart, som genomfördes i sol och snälla vindförhållanden, var skytteinsatsen på tok för dålig för att svenskorna skulle kunna blanda sig i toppstriden.

Många bom

Redan i första liggande skyttet bommade samtliga fem åkare minst ett skott var. När regerande världsmästaren Hanna Öberg sedan brände ett nytt skott i nästa liggande, samtidigt som lillasyster Elvira bommade två, fanns inte längre mycket att hoppas på.

Justine Braisaz-Bouchet var i en klass för sig – snabb på skidorna och felfri på vallen. Fransyskan vann drygt en halvminut före italienska Lisa Vittozzi och bakom henne såg Lou Jeanmonnot till att det även blev franskt brons.

Hanna Öberg, tre bom totalt, var nästan två minuter bakom när hon åkte i mål som bästa svenska på en niondeplats. Linn Persson slutade 17:e, Mona Brorsson 21:e, Elvira Öberg 22:a och Anna Magnusson 26:a.

"Inte tillräckligt"

De svenska damerna, som tog silver i stafetten, lämnar därmed VM i Nove Mesto utan några individuella medaljer.

— Det har varit mycket bra, sedan har det i de individuella loppen inte riktigt räckt till. Jag gjorde ändå säsongens bästa sprint och en bra jaktstart, men det var inte tillräckligt för att få kliva upp på pallen, säger Hanna Öberg till SVT.

För ett år sedan lämnade Öberg VM med både guld och silver individuellt. Nu pratade hon om sjukdomsperiod runt jul och känningar i ett knä som störningsmoment på väg mot VM.

— Även fast det inte har påverkat mig under tävlingarna är det klart att knäkänningen inte har varit optimal, säger hon.

TT
/
Jul
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!